מאת עפרה מהודר, MSc
מוסמכת במדעי הרפואה
אפידמיולוגיה ורפואה מונעת
www.medi-kal.com
הרימון משמש כצמח מרפא מזה אלפי שנים. בשנים האחרונות בודקים את תכונותיו הבריאותיות גם באורח מדעי. כמו לכל עץ, גם לעץ הרימון (Punica granatum) חלקים שונים: שורשים, קליפת העץ, קליפת הפרי, ומיץ הפרי (הרימון). לכל חלק שימושים שונים. החלק העיקרי שנבדק במחקרים רפואיים הוא הפרי, או ליתר דיוק תמצית של המיץ שלו. במחקרים מדעיים נמצא שלתמצית פרי הרימון יש תכונות נוגדות דלקת, נוגדות חימצון ואפילו יתרון במניעת גידולים סרטניים. הודות לכך, מכוּנה לעתים הרימון "פרי הכוח של הטבע".
חוקרים מישראל הם בין המובילים בחקר התכונות הרפואיות של הרימון בעולם. אחד המחקרים הבולטים בתחום נערך ע"י פרופ' אבירם מהפקולטה לרפואה של הטכניון, שחקר כבר בשנת 2002 את ההשפעה של תמצית הרימון על כלי הדם. לטענתו, תמצית הרימון, העשירה בנוגדי חימצון, מונעת חימצון של LDL (הכולסטרול ה"רע") וכך מפחיתה התפתחות של טרשת העורקים – המהווה גורם סיכון להתפתחות התקפי לב ושבץ מוח. בהמשך נעשו מחקרים נוספים שהדגימו את יתרונותיו של הרימון להגנה על הלב.
עקב תכונותיו כנוגד-חימצון, מדענים בודקים את תכונותיו של הרימון במניעה וטיפול במחלות סרטניות. במחקרי מעבדה נמצא שתמצית רימונים מעכבת היתרבות סרטניים מסוגים רבים, ולכן תמצית הרימון הוצעה כחלק מתזונה למניעה של סרטני השד, הריאות, המעי הגס והערמונית. התוצאות המבטיחות ביותר דווחו בתחום של סרטן הערמונית (פרוסטטה) – שם כבר נעשו מחקרים בבני אדם, ונמצא שתמצית הרימוןמאיטה באופן משמעותי את התרבות התאים הסרטניים. במחלה זו, תמצית רימונים הוצעה כטיפול בסרטן, ולא רק למניעה.
שנת תשע"ב (2011-2012) הייתה שנה טובה לרימונים. בשנה זו פורסמו מספר מחקרים בנושא. בין השאר התעמקו החוקרים בניסיון להבין מה היתרונות הספציפיים של הרימון בתחום הסרטן. נמצא שבנוסף להאטת ההתרבות של התאים הסרטניים, נוגדי החימצון תורמים גם לעיכוב התפתחות של גרורות ואפילו לזירוז המוות של תאים סרטניים. כיוון מחקר נוסף: נוגדי החימצון של הרימון נמצאו יעילים במניעת סוכרת. כמו כן נבדקה השנה השפעה של תמצית פרי הרימון על השמנה ומניעת השמנה. לעת עתה, המחקרים בבני אדם בנושא השימוש בתמצית רימון למניעת השמנה עדיין מעטים, אך גם זה נראה כיוון מבטיח.
אז אני מקווה שעוד לא זרקתם את הרימונים מאז ראש השנה. גם אם כן, זה לא נורא. זאת משום שניתן לקנות רכז מיץ רימונים בבקבוק, ולהשתמש בו למאכלים לאורך כל השנה. לרכז הרימונים, כמו לפרי, יש טעם חמצמץ. למטרות בריאות, עדיף כמובן להשתמש ברכז לא ממותק. ניתן להוסיף אותו לרוטב של סלט או אפילו לבשל איתו בשר ועוף. נוגדי החימצון נשמרים. אם כל זה לא מספיק, יש אפילו תוסף תזונה שמבוסס על תמצית הרימון. אל תגידו שלא אמרתי לכם.
מאמר זה פורסם, בשינויים קלים, במדור החדשות של StarMed.
מקורות:
Nutrition. 2012 Jun;28(6):595-604.
Annu Rev Food Sci Technol. 2011;2:181-201.
Crit Rev Food Sci Nutr. 2011 Aug;51(7):626-34
Nutr Cancer. 2009;61(6):811-5.
Nutr Rev. 2009 Jan;67(1):49-56.
Semin Cancer Biol. 2007 Oct;17(5):377-85.
Drugs Exp Clin Res. 2002;28(2-3):49-62
מצאתם עניין במאמר? לחצו כאן, ותקבלו הודעה על עדכונים באתר..
11 מחשבות על “רימון מוסיף המון.”
ממש מענין. קראתי בהנאה ובענין רב ולמדתי.
עכשיו כשאשתה כרגיל מיץ גזר עם רימונים אחשוב על כך שזה מונע צרות.
תודה.
את שותה אצל הפרסי בסימטה של שוק התקווה?
תורכי? פרסי? מה קורה פה?
וברצינות: כן, נדמה לי שאני זוכרת את המיץ הזה. לפי הצבע שלו, יש בו הרבה רימון. אבל לפי הטעם שלו, יש בו המוווון סוכר.
בכל אופן, מבחינה בריאותית נראה לי שעדיף לצרוך קצת רימונים באופן קבוע, ולא הרבה רימונים בבת אחת. בעיקר אם אתה גבר, ורוצה למנוע סרטן ערמונית….
הפרסי בתקווה סוחט מול העיניים שלך.
הרימון עם הקליפה והכל. אין בזה גרגיר סוכר.
וואלה? טוב לדעת.
יופי. עכשיו את יכולה להיות בטוחה שלא יהיה לך סרטן בערמונית 🙂
לפי המחקר של מיגל בגליל אזי החומר הפעיל ברימון הוא הקליפה ולא הגרעינים.
לכן הסחיטה של הקליפה עם הגרעינים נותנת את היתרון הגדול אחרת מקבלים סוכר נטו.
גם סוג הרימון קובע. לדוגמא הזן האדום האמרקאי הוא העני ביותר בחומר הפעיל ולעומת זאת הרימון הישראלי המקומי החיוור משהו עשיר פי 5 בנוגדי חימצון!
בהתאמה יש מיצי רימונים שונים. התורכי מוביל.
שלום שאול
ברוך הבא לאתר שלי.
נראה לי שאתה יותר בעניינים ממני. אני מכירה את הנושא רק מקריאה (וקצת אכילה)…
במחקרים שקראתי התרכזו בעיקר במיץ. אבל יכול להיות שמה שאתה אומר על הגרעינים והקליפה זה נכון.
כי החומרים הפעילים ברימונים אלו הם, אם אני לא טועה, הטנינים. והם אלו שנותנים לרימון את טעמו העפיץ-מריר.
להערכתי, אם באמת רוב החומר הפעיל נמצא בקליפה ובגרעינים, ואלו חלקים לא טעימים, אז לא תהיה ברירה אלא לרכז מהם את החומר הפעיל, ולשווק כתוסף תזונה… או אפילו כתרופה.
אתה רוצה לספר לנו ביתר פירוט מה זה מיגל ומה בדיוק גילו שם?
אפשר להציע הצעות לפוסטים?
הייתי רוצה שפעם אחת ולתמיד יעשו צדק עם העמבה.
תוכלי לפרסם על סגולותיה המיטיבות?
כן. אפשר להציע. בשביל זה יש אימייל 😉
כשאתה מדבר על סגולות העמבה – אתה מתכוון לסגולות שלה בהרחקת מחזרים לא רצויים?
או פשוט לחילבה?