כיצד בחרתם את רופא המשפחה שלכם? הרבה אנשים בוחרים רופא באופן אקראי ממדריך השירותים. יש כאלו שבכל פעם שהם חולים ניגשים לרופא הראשון אשר זמין. אף אחת משיטות אלו איננה שיטה מוצלחת לבחירת רופא, משום שרובנו זקוקים לרופא כל חודשיים-שלושה בממוצע, ומעקב רפואי איכותי דורש קשר ארוך טווח בין המטופל לרופא. כך הרופא מכיר את כל הבעיות ("ההיסטוריה הרפואית") של המטופל שלו (לא רק את החדשה שבהן), את כל התרופות שהוא לוקח וגם את העדפותיו. יש כאלו שדווקא שומרים לאורך זמן על קשר עם רופא שהם לא ממש מרוצים ממנו, פשוט כי הם לא יודעים מי יתאים להם יותר ואין להם "כוח" להחליף. גם זה חבל, משום שבשיטה זו, אם יום אחד יחלו חס וחלילה במחלה רצינית, לא יהיה להם רופא שהם סומכים עליו. לכן כדאי בכל זאת להשקיע את המאמץ באיזו שנה אחת ולהחליף רופא אפילו כל רבעון, עד שנמצא אחד שאנו סומכים עליו באמת.
מה יכולים להיות השיקולים בבחירת רופא המשפחה הקבוע?
- תעודת מומחה ברפואת משפחה (ראו הסבר על משמעותה כאן).
- קרבה וזמינוּת- רופא משפחה (או מרפאה משותפת של כמה רופאי משפחה) חייב להיות זמין לקביעת תורים תוך שלושה ימים לכל היותר מרגע הפנייה, כי לצערנו מחלות לעתים "נופלות" עלינו פתאום. רצוי גם שהמרפאה תהיה קרוב לבית, כדי שיהיה קל יותר להגיע אליו גם אם אנחנו חולים וחלשים.
- יסודיות- בחרו רופא שבפגישה הראשונה שואל על כל ההיסטוריה הרפואית של המטופל (מחלות קודמות, אשפוזים, תרופות, אלרגיות לתרופות) ולא רק על הבעיה הנוכחית.
- ניסיון- אם יש לכם בעיה רפואית אחת שמטרידה אתכם כבר זמן רב, רצוי שלרופא יהיה ניסיון בטיפול בבעיה זו.
- התמצאות במכלול השירותים והמטפלים של אותה קופת חולים באותו איזור (לצורך הפניות עתידיות).
- הכרה בגבולות הידע- רופא שמעיד על עצמו שהוא יודע הכול על כל המחלות, או שמתנהג בהתנשאות, כנראה איננו הרופא המתאים. משום שהידע הרפואי היום מתחדש במהירות כזאת, שאף רופא לא יכול לדעת הכול. לכן חשוב לבחור רופא משפחה שיידע להפנות ויעשה זאת ברצון.
- סבלנות- כדאי לבחור רופא שמצליח לדבר אתכם בסבלנות למרות הלחץ במרפאה, ולא אחד כזה שבמשך כל המפגש עיניו נעוצות במסך המחשב וכל רגע עונה לטלפונים.
- כימיה אישית – רופא שאתם יוצאים ממנו בהרגשה טובה. זה יהיה לכם נכס אם תחלו.