במדריכי השירותים של קופות החולים תמצאו לעתים סיווג שנקרא "רופאים כלליים, פנימיים ומשפחה". הם מופיעים במדריך ביחד משום שכולם נחשבים רופאים ראשוניים – כלומר כל אחד מאלה עשוי להיות הרופא הראשון שאדם פוגש כשהוא נתקל בבעיית בריאות חדשה. אם כך, מהו ההבדל בין שלושת המקצועות הללו? רופא כללי הוא אדם שסיים את 7 שנות הלימודים הנדרשות לקבלת התואר "דוקטור לרפואה" (MD) ולא התמחה אחר כך בשום תחום. רופא פנימי הוא רופא שסיים את 7 שנות הלימודים לתואר דוקטור, ואחר כך התמחה מספר שנים ברפואה פנימית. זוהי התמחות שנערכת ברובה בבתי חולים, ורופא זה מומחה בטיפול במחלות בעלות בסיס ביולוגי מובהק ובחולים מורכבים (מטופלים שיש להם יותר ממחלה אחת). הטיפול שלו מבוסס, ברובו, על תרופות. רופא משפחה, לעומת זאת, כשסיים את לימודי הרפואה, התמחה בטיפול במטופלים בקהילה, כלומר באנשים שחיים את חייהם, ואינם מאושפזים בבית חולים. אמנם הוא עשה סבב במחלקות שונות בבתי חולים ולמד "קצת על כל סוגי המחלות", אבל מעבר לכך הוא עובד תחת "המודל הביו-פסיכו-סוציאלי". כלומר, בניגוד לרופא פנימי, רופא משפחה יודע להבין לא רק גורמים ביולוגיים לתלונות בריאותיות אלא גם גורמים פסיכולוגיים (כמו מתח) וחברתיים (כמו אבטלה). הוא רואה את המטופל כאדם שלם. הוא יודע לייעץ גם על טיפול בבעיות פשוטות יותר, שאינן מחלות של ממש (כמו למשל שלשול) ובאמצעים עדינים יותר (כמו תזונה). הם אינם אמורים לדעת לטפל בכל המחלות בעצמם, אלא בעיקר לדעת מתי יש צורך להפנות את המטופל למומחה אחר ולאיזה מומחה. מומחים ברפואת משפחה מיומנים במיוחד ב"אמנות ההפניה".
יש לכם בעיה בריאותית ממושכת, ורופא המשפחה כבר לא יודע לאן להפנות אתכם? מוזמנים להפנות את הרופא אליי, או לפנות אליי בעצמכם (כן, אני נותנת שירותי מידע לחולים וגם לרופאים).
9 מחשבות על “מה ההבדל בין רופא כללי, פנימי ומשפחה?”
רופאי משפחה כמעט ואינם קיימים למשל בקופת חולים מאוחדת כמעט ואין רופא משפחה במרפאות בתל אביב שלא לדבר על ערים קטנות.
רופאים כלליים ללא שום התמחות מציגים עצמם כ"רופאי משפחה". הם כותבים כך על דלתותיהם וגם בחותמת שלהם משקרים. בעבר עשו כך לגבי היותם "פנימאיים" בזמן שלא היו.
קופות החולים אינן מונעות זאת ואין מבינים שם שזהו אחד הגורמים לדחיה מהמקצוע. אם כל רופא כללי שסיים לימודיו בבית ספר גרוע ולא עשה שום התמחות, מציג כך את עצמו, מדוע שישקיעו בהתמחות זו?
מוזר לי מאוד לקרוא את הערתך (ומוזר גם שראיתיה כה באיחור).
בכל אופן, רק למי שעשה התמחות ברפואת משפחה מותר להציג את עצמו כ"מומחה ברפואת משפחה". בחותמת שלו צריך להופיע מ.ר – מספר רישיון רופא, וגם מ.ר.מ – מספר רישיון מומחה.
מי שלמד רק לתואר דוקטור ברפואה, ולא עבר התמחות, יכול לחתום עם מ.ר. בלבד.
קודם אני מסכים שהרופא צריך לומר את האמת לגבי ההתמחות שלו .על זה אין מחלוקת .אבל רופא הוא רופא גם עם הוא כללי או פנימאי או משפחה .הם עושים את אותה העבודה ולכן לא ניתן להפלות בניהם .לדעתי עצם העובדה שהרופא סיים את לימוד הרפואה ועמד במיבחנים של משרד הבריאות בהצלחה . לא ניתן לומר שהוא למד בבית ספר גרוע .
או להמעית מערכו .
כעת גם בדקתי באתר של מאוחדת. מה שכתבת לא מדויק. תחת תחום שירות "פנימית כללית ומשפחה" באמת מופיעים הרבה רופאים מהתמחויות שונות. אבל מתחת לשם של כל רופא כתוב "מומחה ברפואה משפחה" או "מומחה ברפואה פנימית". אם מתחת לשם הרופא לא כתוב כלום, אז הוא באמת רופא כללי.
(ניסיתי לצרף קישור למדריך השירותים של מאוחדת אך לא הצלחתי).
ד"ר עפרה איך פונים אליך מה הטלאפון? והאם אתה עובדת גם אם לאומית?
תודה
רוצה לדבר אם רופה משפחה שלי
השמח לבוא ולהתיעץ, יש איזה בעיה שאף אחד לא עונה עלי, וישמח ליבדוק איתכם את הבעיה,ולהסיר את הדאגה השמח לתשובה בהיקדם.