מידע רפואי שעושה לך סדר. מאת עפרה מהודר MSc
 

מה עושים כשהאוויר יבש (ש"ח)

מאת עפרה מהודר MSc
מוסמכת במדעי הרפואה

לכבוד ל"ג בעומר, עם היובש, השרב והאובך, אני מביאה כאן שוב את הטיפים בנושא: איך מתמודדים עם היובש באוויר, שמציק באף, בעיניים ובעור:

1. שמרו על לחות הרירית באף. שיטה אחת לשמירה על לחות הרירית באף, היא באמצעות תרסיס של מי מלח. זו שיטה מומלצת במיוחד למי שסובלים מנטייה לפתח דימומים באף בעיתות יובש. לאחרונה יצא לי לסקור את מגוון תרסיסי האף הנמכרים. מצאתי שיש שני סוגים שונים: א. תמיסת מי מלח פיזיולוגית/ איזוטונית- זהו תרסיס שמכיל ריכוז של מלח הזהה לריכוז המלח בתוך הגוף (לכן הוא נקרא "פיזיולוגי"). ב. תמיסת מי מלח היפרטונית- תמיסה שבה ריכוז המלח גבוה מזה שבגופנו. מי שזוכר את שיעורי הכימיה בתיכון יבין, שתמיסה כזו גורמת באף לתהליך של אוסמוזה. בגלל שריכוז המלח בתמיסה גבוה מריכוז המלח באף (כלומר שריכוז המים באף גבוה יותר), וריריות האף מהוות ממברנה חצי-חדירה, אז תמיסה היפרטונית תגרום למשיכה של המים מתוך האף החוצה. בעברית פשוטה פירושו של דבר הוא, שתמיסה היפרטונית עוזרת יותר לניקוז הנזלת מהאף.

2. שמרו על לחות העור. העור הוא שכבת ההגנה החיצונית של גופנו. כשהעור יבש, הגוף חשוף. כדי למנוע את זה, המציאו את קרם הלחות. מה עושה קרם לחות? למיטב הבנתי, קרם קוסמטי לא באמת יכול להחדיר מים לתוך העור. אבל — הוא יכול לשמור על המים שכבר נמצאים בעור, כך שלא יתאדו החוצה. בימים מגרדים כמו אלה, זה לא מעט.

3. בבית, הוסיפו לחות לאוויר: הריריות שלנו, בעיקר באף, מיועדות לתפקד בסביבה לחה. לכן, כשהאוויר יבש, קשה לאף שלנו לסנן את האוויר, ואנו מרגישים שקשה לנו לנשום. גם העיניים עלולות לגרד ולהציק. השיטה המומלצת ביותר להוספת לחות לאוויר היא באמצעות מכשיר אדים. תמיד נשאלת השאלה: באמצעות מכשיר אדים קרים, או מכשיר אדים חמים? ובכן, לכל אחד מאלה יתרונות וחסרונות משלו. מכשיר אדים קרים יותר קל להפעלה ויותר בטיחותי, אבל פחות מלחלח את האוויר.  במצב שבו האוויר יבש אבל חם, וכאשר אנחנו בריאים בסך הכל, יהיה נוח  יותר להשתמש במכשיר אדים קרים. לעומת זאת, בחורף רגיל, כשקר בלילה ואנחנו מצוננים, מכשיר אדים חמים יהיה יעיל יותר. מבדיקה קצרה שערכתי עולה, כי מחיריהם של מכשירי האדים השונים נעים בין 150 ל- 250 שקל לערך. אם אין ברשותכם מכשיר אדים, תוכלו לאלתר בשיטה הישנה והטובה (אם כי פחות): לתלות בחדר בד עבה ולח, למשל מגבת רטובה. האוויר יאדה את המים מהמגבת אל האוויר, וכך תעלה מעט לחות האוויר.

הטיפ הזה מתייחס כאמור לאוויר שבתוך הבית. את האוויר שבחוץ לא תוכלו ,כנראה, ללחלח. אם בחרתם (או נאלצתם) ללכת למדורה, הצורה היחידה למזער נזקים היא לעמוד כמה שיותר רחוק ממנה, עם בגדים ארוכים.

חג שמח.

לתשומת ליבך: מידע רפואי באתר או במייל אינו מהווה תחליף אלא תוספת להתייעצות עם רופא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

2 מחשבות על “מה עושים כשהאוויר יבש (ש"ח)”