מאת עפרה מהודר, MSc
מוסמכת במדעי הרפואה
מידע רפואי
"נמאס לי לבקש מהנכדים שלי שיחפשו לי חומר על הבעיות שלי", כך הסביר לי בגילוי לב אדם מבוגר שהתקשר לבקש שאמצא לו ברשת מידע על אופציות טיפוליות במחלת הלב ממנה סבל. "אני חולה, אני לא רואה טוב, לא נוח לי לקרוא מאמרים ארוכים במחשב, וזה כל הזמן נתקע לי. אבל לילדים שלי יש חיים משלהם". זוהי סיטואציה אופיינית. האוכלוסייה המבוגרת מאופיינת בתחלואה גבוהה. באינטרנט יש מידע רב על טיפול והתמודדות עם בעיות בריאות שונות. בעבר, רוב הקשישים לא ידעו כלל להשתמש במחשב ואף פחדו ממנו. אך הקשישים של היום הם לא הקשישים של פעם – להרבה מהם כן יש מחשב, והם יודעים להשתמש בו באופן בסיסי, למשל כדי להחליף תמונות עם הנכדים במייל או למצוא מידע על סרטים שמציגים בקולנוע. שימוש במחשב למטרות בריאות, עם זאת, דורש מיומנויות ייחודיות.
(תמונה: Michelle Mieklejohn, FreeDigitalPhotos.net)
אוריינות בריאות דיגיטלית מוגדרת "היכולת לחפש, למצוא ולהבין מידע בנושאי בריאות ממקורות אלקטרוניים, להעריך את איכותו של המידע וליישם אותו על מנת להתייחס לבעיית בריאות נתונה או לפתור אותה". המקורות הדיגיטליים למידע רפואי משתנים עם השנים. ראשית היה האינטרנט עם המאמרים, אחר כך נוספו באינטרנט האופציות האינטראקטיביות, כמו השתתפות בפורומים רפואיים, ברשתות חברתיות של חולים ובקבוצות תמיכה מרחוק. כיום יש "רפואה מרחוק", כמו מוקדים רפואיים שיכולים לעקוב אחרי פעילות הלב של החולה דרך הטלפון, ואף מפגש מקוון עם רופא מקופת חולים מחוץ לשעות הפעילות, באמצעות מצלמת רשת. ככל שעובר הזמן, פחות ופחות שירותי בריאות מסופקים דרך נייר (איפה ראיתם לאחרונה מדריך קופת חולים מודפס?). כל השירותים עוברים למדיה דיגיטלית. יש ברשת סרטונים המדגימים ניתוחים, יש הרצאות מרחבי העולם על חידושים… הטכנולוגיה מתקדמת כל הזמן, והקשישים בכל דור מתוחכמים יותר מאלו שהיו בדור הקודם, אך מחקרים מהארץ ומהעולם מראים כי הפער בינם לבין הצעירים יותר – נשמר. נוצר פרדוקס, לפיו כדי להיות מסוגל למצוא ברשת מידע מעודכן על המחלות שלך, עליך להיות צעיר ובריא.
יש מצבים בהם גם הצעירים מתקשים. במקרה של מחלה מורכבת, או כאשר מומחים רפואיים שונים מציעים מסלולי טיפול שונים, כדאי לפעמים לקרוא מה נעשה במקרים דומים בחו"ל. רוב המחקרים והספרות הרפואית ברשת כתובים באנגלית, מתובלת בהרבה ז'רגון רפואי. סקירות של מחקרים באתרי חדשות לעתים קרובות לא מייצגים את מה שבאמת נמצא במחקר, אלא את מה שהעורך, חסר ההשכלה הרפואית, חשב שימשוך יותר כניסות לאתר. "גוגל", לעומת זאת, הוא מנוע חיפוש, ובכלל אין לו עורך, כך שאין שום בקרת איכות על המידע שמופיע שם. כמו שאמר מרק טווין: "היזהר כאשר אתה מעלעל בספר העוסק בנושאי בריאות – אתה עלול למות משגיאת דפוס". יש מקרים שבהם נראה שהכול משתבש בטיפול, ואז נשקלת תביעת רשלנות רפואית. במקרה כזה נדרש מידע מדעי מדויק ומעודכן ביותר. בהיותי מוסמכת במדעי הרפואה, עוסקת כבר שנים במחקר ומידע רפואי, אני מנסה לעזור במצבים כאלה. בטלפון, גברת אחת שאלה אותי אם אני "משהו כמו הרב פירר". ההשוואה כמובן החמיאה לי… אכן הרב פירר עוסק במידע רפואי, עוד הרבה לפניי. למרות שאני בעלת השכלה רפואית, גם השירות שלי, כמו של כבוד הרב, אינו אמור להוות תחליף להתייעצות עם רופא, אלא תוספת. מעין "מורה נבוכים" למערכת הבריאות, שהופכת עם הזמן ליותר ויותר מורכבת. עם הילדים והנכדים אפשר לעשות דברים יותר מהנים מאשר לחפש מידע על מחלות ועל שירותים רפואיים.
לפרטים נוספים על שירותי המידע הרפואי שאני נותנת וליצירת קשר לחצו כאן
4 מחשבות על “מידע רפואי באינטרנט והאוכלוסייה המבוגרת: הצורך גבוה, הנגישות נמוכה”
עפרה יקרה, שוב מאמר קולע מפרי עטך ללא משפט או מילה מיותרים. כיף לקרוא !
תודה. אגב, אני מתאימה לדפוס הקשישה שתארת, עם ידע בסיסי למצוא מידע ברשת אבל לא מספיק .
אולי תשני את שם משפחתך: עפרה פירר מצלצל נהדר.
דליה
תודה רבה, דליה. האמת היא שזה מאמר שכתבתי כבר מזמן, היום נזכרתי בו כי הייתי באירוע שמטרתו לפתח אפליקציות חדשניות לטובת בני "הגיל השלישי". אפליקציות לצורך מציאת תעסוקה, חברים, תחביבים ועוד. נראה לי שמשהו שם התפספס: הרבה אנשים בגיל הזה עוד בקושי למדו להשתמש באפליקציה של הבנק או של קופת החולים. הרבה מהם מכתתים את רגליהם לסניפי המוסד לביטוח לאומי כי אינם יודעים להעלות מסמכים לאתר. בשביל אנשים כאלה, חדשנות ואפליקציות הם לא פתרונות אלא בעיות…
לגבי שינוי שם משפחתי ל"פירר": אשקול את זה 😉
אהבתי את ׳כדי למצוא מידע על המחלות שלך אתה צריך להיות צעיר ובריא׳.
מעניין ומשכיל. כמו כל הפוסטים שלך. אוהבת את סגנון הכתיבה שלך.בוקר טוב.
השוואה מעניינת לרב פירר.
תודה רבה, אליס. שימחת אותי 🙂
מוזמנת לשתף עם חברים בגילאים הרלבנטיים, או כאלו שאת חושבת שיכולים להפיק מהפוסט הזה תועלת.
האמת היא שאני כבר זמן מה חושבת, שלהכיר את הקוראים שלי. יש אנשים שעוקבים אחרי הבלוג שלי כבר שנים, ואני לא יודעת עליהם כלום מלבד כתובת אימייל…