מאת עפרה מהודר, MSc
מוסמכת במדעי הרפואה
אפידמיולוגיה ורפואה מונעת
כבר חודשים אני מתארת כאן את ההשפעות של כל מיני התנהגויות (כמו האזנה למוזיקה או גידול חיות מחמד) על הבריאות ומסבירה כל מיני מושגים איזוטריים כמו "צרכנות בריאותית" או "אוריינות בריאותית". אבל רק דבר אחד שכחתי להגדיר: מה זו בריאות?
ובכן, לפי ההגדרה של ארגון הבריאות העולמי (WHO):
" בריאות היא מצב של רווחה גופנית, נפשית וחברתית מושלמת ולא רק היעדר מחלה".
למה בריאות כוללת גם רווחה נפשית? כי לפי התפיסה הזאת, גם אדם שסובל למשל מדיכאון או חרדה אינו נחשב בריא.
ולמה רווחה חברתית? כדי שאפשר יהיה להתייחס אפילו לאדם מובטל, או לאישה מוכה, כאדם לא בריא. גם אם אינם עדיין חולים.
"רווחה גופנית, נפשית וחברתית מושלמת"? נשמעת הגדרה נורא "הוליסטית", ניו-אייג'ית ומתקדמת, לא?
זוהי ההגדרה של המושג "בריאות" שנקבעה על ידי ארגון הבריאות העולמי, בעדה הצביעו 61 מדינות. ההגדרה הזאת נקבעה – לא תאמינו – כבר בשנת 1946!
ואותה מלמדים עד היום באוניברסיטאות.
זוכרים שפעם קופות החולים נקראו "קופת חולים כללית", "קופת חולים מכבי" וכו'? חלקכם מן הסתם עדיין קוראים להן כך. אבל כיום השמות הרשמיים של קופות החולים הם "שירותי בריאות כללית" ו"מכבי שירותי בריאות". "קופת חולים מאוחדת" הפכה פשוט ל"מאוחדת". גם קופת חולים לאומית הורידה את המילה "חולים" מהלוגו שלה, ונשארה "לאומית".
מדוע שינו הארגונים הגדולים הללו את שמותיהם ? כי בשלב כלשהו שמו לב "קופות החולים" שהן לא מטפלות רק באנשים חולים! שירותים של רפואה מונעת כמו חיסונים, למשל, ניתנים לאנשים בריאים. גם מעקב הריון, בדרך כלל. ויש עוד שורה שלמה של שירותים של טיפולים שאינם מיועדים דווקא לאנשים שסובלים ממחלה כלשהי: טיפול פסיכולוגי עוסק ב"רווחה הנפשית", טיפול סוציאלי ב"רווחה החברתית". גם מקצועות כמו תזונה קלינית (דיאטניות), ריפוי בעיסוק וכמובן כל תחומי הרפואה המשלימה מטפלים במצבים שפעם כלל לא היו מוגדרים כמחלות. הפרעות קשב וריכוז למשל – היום מטפלים בהן כמו במחלה. פעם פשוט היו אומרים שאלה ילדים חולמניים או עצלנים. ומה לגבי "רכיבה טיפולית על סוסים"? האם זה ראוי להיכנס תחת גג של "טיפול בחולים", או של "שירותי בריאות"?
הסוג הזה של ארגונים שבארץ נקראים קופות חולים, נקראים בארה"ב– HMOs – Health Maintenance Organizations". כלומר: "ארגונים לתחזוקת הבריאות". וזה שם שדווקא יותר מתאים, לדעתי, לעיסוקים של "קופות החולים" בארץ.
8 מחשבות על “רגע, מה זו בכלל בריאות?”
אני חושב שהם שינו את השם לא בגלל איזו מחשבה על תפקידם במניעה וכו', אלא פשוט מתוך איזו גחמה של יחצן שהיה צריך להראות שהוא עושה משהו עם המליונים שהם משלמים ליחצנים. כאילו שהמילה "חולים" היא לא אסתטית או משהו כזה.
גם בנק לאומי הפך ל"לאומי", בנק מזרחי הפך ל"מזרחי-טפחות" ושאר הבנקים, גם אם לא שינו את השם רשמית, מחקו את המילה "בנק" מהלוגו שלהם (דיסקונט, איגוד וכו')
במקרה הזה, אני חושבת שאתה טועה. מהיכרותי עם מערכת *הבריאות*, זה נכון שנעזרים בשירותיהם של אנשי שיווק ולעתים גם ביח"צנים. אבל — מי שקובע את מדיניות השיווק ומנחה את הפרסומאים הוא אנשי הבריאות. ואגב, אפשר לראות את השינוי לא רק בשם של ה"קופות" אלא גם בלוגו.
לא חשבתי על זה עד עכשיו.
אבל עדיין אף אחד לא אומר שהוא הולך ל"שירותי בריאות".
כשהילדים חולים או מצוננים(וגם כשאנחנו רוצים לוודא שהם סתם בריאים) אנחנו הולכים לקופת חולים, ואין מה לעשות.
ובכן, קודם כל אני שמחה שעוררתי מחשבה 🙂
שנית, נכון שכאשר הילדים חולים אז רובנו הולכים לקופת חולים. אבל אחרים– הולכים ל"מרכז בריאות הילד" … של קופת חולים.
כאשר אנחנו רוצים לוודא שהתינוקות בריאים, אנחנו הולכים דווקא ל"טיפת חלב". שהשם הרשמי שלה הוא, אגב, "תחנה לבריאות המשפחה".
באשר לנשים: הן הולכות לפעמים ל"קופת חולים" ולפעמים ל"מרכז לבריאות האישה".
אם כך, אז אולי אפשר לקרוא לכל סניפי קופת החולים בשם — "מרכזי בריאות" או "מרכז לבריאות המשפחה"?
מה דעתך?
נשמע הרבה יותר נחמד ללכת לבנק, למכולת ולמרכז הבריאות מאשר ללכת לבנק, למכולת ולקופת חולים. לא?
האם שינוי השם הביא לשינויים בגישה לאדם ,ולצורך לשמור על בריאותו בניגוד לגישה של טיפול לאחר שהמחלה הופיעה? לדעתי עדיין לא נוצרה ההכרה שגרם של מניעה יכול לחסוך טונות של טיפולים תרופות אכזבות וכסףץ אני נתקלתי במצב שבקשתי לעבור בדיקות מקיפות המגיעות לבני גילי מטעם שרותי הבריאות ונתקלתי בשאלה האם אתה חולה ? כשציינתי שאותם שרותי בריאות מפרסמים את הצורך לעבור את הבדיקות הללו לבני גילי כדי לבדוק ולגלות תופעות בשלב מוקדם ככל האפשר התשובה היתה אם אתה לא חולה חבל שתעבור את הבדיקות.
לעניות דעתי הסיבה היחידה לתשובה הזו היתה נסיון לחסוך כסף לשרותי הבריאות הללו.
שלום דוד
מאחר שאני עובדת בפרויקטים כאלה של חינוך לבריאות בקופות חולים, אני מתרשמת שבהחלט הופנמה הגישה הזאת כלפי בריאות. אולם ייתכן שהיא הופנמה יותר על ידי ההנהלה ולא על ידי כל רופא ומטפל ספציפי.
כמו כן, גם עם ההגדרה החדשה, עדיין יש מגבלות תקציב, מה לעשות. וגם זה ממשיך להיות שיקול.
אני לא יודעת איזו בדיקה ביקשת לעבור. יש בדיקות שהן גם יקרות וגם יש בהן סיכונים מסוימים (לרוב זה הולך ביחד — בדיקות פולשניות), ואז באמת ממליצים עליהן רק לאנשים שכבר מציגים סימפטומים של מחלה.
אם תגיד מהו שם הבדיקה שביקשת לעבור, אולי אדע לתת תגובה יותר קונקרטית.
הגיע העת להכיל בהגדרת הבריאות את בריאות המדינה- מדינת ישראל. הסביבה הטבעית והאנושית משפיעות ומושפעות מהיחיד. הטבע והחברה משפיעות על היחיד והיחיד משפיע על סביבתו. מי שמעוניין לפעול בנושא, מוזמן להתקשר.