מאת: עפרה מהודר , MSc
בוגרת פסיכולוגיה
ומוסמכת במדעי הרפואה
אחרי שהסברתי מהי בריאות, הבטחתי שאסביר מהי התנהגות בריאותית. הנה זה בא:
ובכן, מהי התנהגות בריאותית? אחת ההגדרות הפופולאריות, באנגלית, הולכת ככה:
"Health behavior –Any action taken by a person to attain, maintain , or regain good health or to prevent illness."
עברית שפה קשה, כידוע. כשאני מנסה לתרגם את החרוז הנחמד הזה, אני מקבלת משהו כזה:
התנהגות בריאותית – כל פעולה שאדם עושה כדי להגיע למצב של בריאות, לשמור עליו או לחזור אליו לאחר שאבד.
בריאות, כזכור, היא מצב של רווחה פיזית ונפשית מלאה. לכן יש מגוון עצום של התנהגויות שניתן להחשיבן כהתנהגויות בריאותיות (תומכות בבריאות), או אנטי-בריאותיות (פוגעות בה).
דוגמאות להתנהגויות בריאותיות:
Attain – התנהגויות שמטרתן להגיע לקו הבריאות: ללכת לרופא או מטפל (קונבנציונאלי או אלטרנטיבי) כשאתה חולה, ליטול תרופה או תוסף תזונה.
Maintain – התנהגויות שנועדו לשמור על הבריאות: לעסוק בפעילות גופנית, לשמור על תזונה כזו או אחרת.
Regain – התנהגויות שמטרתן להחזיר את הגוף ו/או הנפש למצב של בריאות. נטילת תרופות לריפוי, טיפולים פסיכולוגיים, טיפולי שיקום (ביצוע תרגילים של ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה וכו').
Prevent illness – התנהגויות שמטרתן למנוע מחלות עתידיות. כגון: קבלת חיסונים, הימצאות במעקב רפואי (למשל מעקב הריון), שימוש בבדיקות לאיתור מוקדם של מחלות (ממוגרפיה, קולונוסקופיה…)
חמש ההתנהגויות הבריאותיות הנדונות לעתים קרובות ביותר הן:
- תזונה,
- פעילות גופנית,
- עישון,
- שתייה (אלכוהול),
- בקרת לחצים (stress management).
עכשיו אתם יכולים אולי להבין מה הקשר של הנושא הזה להשכלה שלי גם ברפואה (בריאות, נו…) וגם בפסיכולוגיה (אה! זה מדעי ההתנהגות), וכמובן לנושא של האתר "על בריאות והתנהגות", בו אתם קוראים כ-ר-ג-ע. לפני מספר שנים הקמתי בפורטל "תפוז" פורום ושמו "התנהגות בריאותית". מאחר שזהו אתר פופולארי, ולא מקצועי, לא ציטטתי שם שום הגדרה של המושג "התנהגות בריאותית". למרבה הפתעתי, נראה מתוך תוכן השאלות של הגולשים, שהם מבינים את המושג, אינטואיטיבית. ואכן אנשים שם ביקשו המלצות התנהגותיות לגבי כל בעיה בריאותית שאפשר להעלות על הדעת , כמעט: מהתמודדות עם הזעה בצעירים ועד מניעה של מחלת אלצהיימר במבוגרים. אם יש נושא בריאותי ספציפי שמעניין אתכם, אתם מוזמנים לעשות חיפוש בארכיון הפורום — קישור קבוע אליו נמצא בצד שמאל של המסך.
הערת עדכון והבהרה (22 ליוני):
מאז פרסום הרשומה הזאת, קיבלתי פידבקים מקוראים שאמרו "אה, איזה יופי של הנחיות בריאותיות. הלוואי שכולם היו מקפידים עליהן".
ובכן, אני חייבת להבהיר: התנהגות בריאותית זה לא הנחיה. זה תיאור.
למשל:
יכול להיות אדם אחד (נקרא לו יוסף) שההתנהגות הבריאותית שלו היא כזו: מבחינת תזונה, הוא צמחוני. מבחינת פעילות גופנית: הוא עושה יוגה. מבחינת מניעת מחלות: הוא נמנע מחיסונים, כי חושב שזה מזיק.
לעומתו אדם אחר (נקרא לה יפעת) שההתנהגות הבריאותית שלה היא כזאת: היא אוכלת תזונה מערבית רגילה. מבחינת פעילות גופנית: היא משתתפת בתחרויות טריאתלון. מידי פעם היא אוהבת לשתות. על חיסונים היא מקפידה מאוד, כי חשוב לה להיות חזקה.
אדם שלישי (נגיד שאול) אוכל בעיקר בשר "על האש", שותה קפה ובירה, ומעשן. הוא לא אוהב ללכת לרופאים, הולך רק אם משהו ממש כואב לו. אז זאת ההתנהגות הבריאותית של שאול. היא לא מוצלחת במיוחד, וכדאי לו לשנות אותה, אבל כרגע זה המצב.
החוקרים טרחו ליצור הגדרה למושג התנהגות בריאותית כדי שאפשר יההי לחקור אותו. והמטרה היא באמת לחקור איך משנים התנהגות בריאותית. על זה יש, עד היום, אלפי מחקרים. מה שאומר שהתשובה לא פשוטה (וכנראה לא לגמרי ידועה).
אולי מה שמבלבל הוא ההבחנה בין התנהגות בריאותית (שזה מושג תיאורי) לבין אורח חיים בריא (שזה מושג שיפוטי). לכל אדם יש שלל התנהגויות בריאותית (התנהגויות שקשורות לבריאות) . אורח חיים בריא, לעומת זאת, הוא נחלתם של מעטים. את המחקרים עושים, לרוב, במטרה ללמוד איך להפוך את ההתנהגות הבריאותית של אנשים לכזו שמאפיינת אורח חיים בריא.
7 מחשבות על “התנהגות בריאותית — מה זה, בעצם?”
נדמה לי שפעם פשוט קראו לזה "היגיינה". לפני שהמילה יוחדה לשמירה על הנקיון, היא שימשה לכל הפעולות של רפואה מונעת, כולל אאוגניקה.
יש מצב.
עד היום שרדו מושגים כמו "היגיינה של השינה", ובאמת היום זה נשמע לאנשים מוזר. אנשים לא מבינים מה הקשר בין שינה לבין ניקיון. ואכן, ב"היגיינה של שינה" מדובר פשוט בהרגלים של שינה בריאה. המושג אאוגניקה, לעומת זאת, לא קשור להיגיינה אלא לגנטיקה.
עקרונית, הטופס מובן. אבל מה הועילו חכמים בתקנתם,אם אין חינוך ממוסד להורות.קל לכאורה להסכים לחתום על טופס,אבל כשאין ידע מינימאלי בהתפתחות הנפשית והפיסית של ילדים, כשאין הבנה מינימאלית לצרכים הנפשיים והפיזיים של הילדים,אפילו למשל תזונה נכונה, ההתחייבות הזו,לצערי לא שווה את הנייר עליו היא מופיעה,ואל תכעסי עלי ,זה לא אישית נגדך,דווקא מגיעות לך מחמאות על היוזמה,אלא זו התמונה הכוללת של יחסי הורים-ילדים בארך שמרביתה מושתת על בורות,אמונות טפלות,וחינוך נוקשה במשפחת המוצא.
ראיתי באיזה מקום יוזמה לחייב הורים ללמוד הורות,שבסופה יקבלו סבסוד כלשהוא בהוצאות על ילדיהם.זו התחלה,אם כי לא מספקת.דומה כי יש מקום לחשוב על לימוד הורות,כולל מה את כתבת,בתיכונים גם כחלק מבחינות בגרות.יחד עם מציאת דרך ללמד הורות גם כאלה שנשרו מהתיכון. אולי גם להחליט על קבלת רישיון, ממש כפי שברבנות מחייבים כל אשה לרחוץ במקווה לפני החתונה…
גרא שכטר,
פסיכולוג חינוכי בכיר
שלום, נתקלתי באתר, ובמה שכתבת, כרגע אני עושה עבודה סמנריונית על התנהגות בריאות, ומה שכתבת מאוד יועיל לעבודתי, האם יש מאמר שהתבססת עליו? מאיפה הציטוט בהתחלה לקוח?
אשמח מאוד לעזרה, המון תודה.
שלום אורטל. המקור להגדרה הזו הוא:
Mosby's Medical Dictionary, 9th edition. © 2009, Elsevier.
בהצלחה
עפרה
תודה רבה!!! מעריכה ממש את התשובה המהירה!