נכון שלפני כל הליך רפואי, מכריתת ציפורן חודרנית ועד הגדלת שדיים מחתימים את המועמד להליך על טופס הסכמה מדעת, שבו מוסברים הסיכונים ותופעות הלוואי של התהליך? המטרה של טופס ההסכמה מדעת, היא לעזור לאנשים לקבל החלטה מושכלת לגבי צעד בעל השפעה משמעותית על בריאותם. ובכן, גם ההחלטה האם להביא ילד לעולם היא החלטה שיש לה השפעה עמוקה, ארוכה ונרחבת על הבריאות, כהגדרתה המקובלת. משום כך, עלה בדעתי לחבר טופס הסכמה מדעת גם עבור ההחלטה על הולדה. אולי אם יותר אנשים יקבלו את ההחלטה האם להיכנס להורוּת מתוך שיקול רציונאלי, אז הם יגיעו לתפקיד מוכנים יותר, ואולי, אולי… אפילו יקרו קצת פחות מהאירועים הנוראים שאנחנו קוראים עליהם מידי פעם בעיתון (התעללות בילדים, הזנחה ושאר כשלים בהורוּת).
הצעתי לטופס מובאת לראשונה כאן.
את הטופס ניתן גם להוריד, כמקובל, בקובץ PDF. להורדת הקובץ לחצו כאן:
טופס הסכמה מדעת להורות, עפרה מהודר
אתם מוזמנים להוסיף תגובות והצעות לשיפור הטופס.
שיהיה בשעה טובה,
(ואל תגידו שלא אמרתי לכם)!
עפרה מהודר
נוסח הטופס:
————————————————————————————————————————————————————
טופס הסכמה מדעת לתהליך:
הורות (parenting)
אני, הח"מ _______________ _______________ ____________
שם מס' ת"ז תאריך לידה
מצהיר/ה ומאשר/ת בזאת כי קיבלתי הסבר מפורט מ_____עפרה_____מהודר_____ MSc
מקצוע ותפקיד: מוסמכת במדעי הרפואה, ואמא.
על תהליך: הורות (parenting)
מטרת התהליך: רבייה. הולדת צאצאים, דאגה לרווחתם הגופנית והנפשית בהווה ובעתיד.
משך התהליך: בלתי מוגבל.
התהליך כולל מספר שלבים:
- הריון: הריון תקין נמשך כ- 40 שבועות (פעם זה נקרא 9 חודשים). במהלך ההיריון מתפתח עובר מביצית ומזרע, והופך לתינוק. תופעות לוואי (בעיקר אצל האם): בחילות, הקאות, עייפות, צרבת, כאבים, קשיי תנועה, עיכול ונשימה. סיכונים אפשריים: אנמיה, סוכרת, רעלת, לידה מוקדמת, הפלה.
לתשומת ליבך: הריון זה לא מחלה.
לידה: תהליך יציאת העובר (שנקרא כעת יילוד) מן הרחם אל העולם. תופעות לוואי של התהליך אצל האם: כאבים, קרעים, חתכים, צלקות. סיכונים: דימומים, זיהומים, ובמקרים חמורים מוות. תופעות לוואי אצל האב: עקה (stress). סיכון: התעלפות. - הורות לתינוק: התהליך נמשך כ- 24 חודשים (שנתיים). במהלכם התינוק גדל ומתפתח והופך לפעוט. באופן נורמאלי, בסוף שלב זה הפעוט הולך ומדבר.
תופעות לוואי (בעיקר אצל האם): חסך שינה (sleep deprivation), עייפות, פגיעות מאמץ (כאבי גב, דלקות גידים ועוד). מחלות זיהומיות נפוצות: הצטננויות, שפעת, זיהומי מעיים, דלקות עיניים, אדמת ומחלות ילדות אחרות. כינים.
תופעות לוואי משפחתיות וחברתיות: שינוי בזוגיות, מגבלות ביציאה מהבית, גידול ניכר בהוצאות משק הבית, פגיעה בקריירה ובעיצוב הבית.
3. הורות לילד: התהליך נמשך כ- 10 שנים (אם כי מתקצר בדורות האחרונים): בין הגילאים שנתיים עד 12 הפעוט הופך לילד, ובהמשך למתבגר. הוא עובר שלבים שונים במערכת החינוך, בעיקר: גן ובית ספר, ורוכש מיומנויות פיזיות וחברתיות. תופעות לוואי (בעיקר אצל האם): עייפות, פגיעה בקריירה, רגשי אשמה.
4. הורות למתבגר: התהליך נמשך כ- 6 שנים (אף כי מתארך בדורות האחרונים). תהליך ההתבגרות מתחיל בין גיל 10 ל- 12 לערך, ומסתיים בין גיל 17 ל- 30, ולעתים אף מאוחר יותר. בתקופה זו האדם הופך מילד לאדם בוגר, מגבש את זהותו האישית, מנסה לפתח דעות עצמאיות מאלו של הוריו ומחפש את מקומו בעולם. המתבגר בודק אידיאולוגיות שונות, מגלה את המין הנגדי, ולעתים לומד נהיגה. תופעות לוואי (אצל שני ההורים): חסך שינה (sleep deprivation), בעיקר עקב חרדות ורגשי אשמה, קשיים בתקשורת.
סיכונים אפשריים למתבגר: מצבי רוח משתנים, התמכרות לסמים ולאלכוהול, תאונות דרכים, הריונות בלתי רצויים (בעיקר לאם).
סיכונים אפשריים להורים: התמוטטות עצבים, פשיטת רגל.
5. [אופציונאלי — הורות לבוגר: התהליך מרגע הגיעו של הצאצא לגיל 18, ועד מות ההורה, ואף אחריו. בשלב זה מנסה האדם שכבר אמור להיות בוגר, לפתח עצמאות פיזית, נפשית וכלכלית מהוריו, ולהקים חיים משלו, כולל עבודה, משפחה וילדים.
תופעות לוואי: הבית ריק. ילדיך אך זה עתה חתמו על טופס דומה. במקרה הטוב תראה את הנכדים.]
חלופה לתהליך ההורות:
חלופה להורות ביולוגית: אימוץ.
התוצאה הצפויה במקרה של ויתור על התהליך: עריריוּת.
הוסבר לי ואני מבינ/ה שקיימת אפשרות שתוך כדי התהליך העיקרי יתברר שיש צורך להרחיב את היקפו, לשנותו או לפתוח בהליכים אחרים או נוספים, לרבות הולדת צאצאים נוספים, שלא ניתן לצפותם כעת בוודאות או במלואם, אך משמעותם הובהרה לי לעיל. לפיכך, אני מסכימ/ה גם לאותה הרחבה, שינוי או ביצוע תהליכים אחרים או נוספים כפי שיידרשו ויתאפשרו.
אני יודע/ת ומסכימ/ה לכך שהתהליך יתבצע על אחריותי ואחריות בן זוגי בלבד, באופן בלתי תלוי זה בזה, ללא החזרות והחלפות. בכל מקרה של כשל, לא יהיה את מי לתבוע.
לאחר שהוסבר לי והבנתי את כל האמור לעיל, באתי על החתום:
שם ______________ תאריך _______ חתימה __X__________
טל"ח.
————————————————————————————————————————————————————
נ"ב. למי שהיה לו ספק: כל הטופס הרציני הזה נכתב עם קריצה קטנה. בהתחשב בצורה שבה ילדים באים לעולם, זה לא באמת ריאלי להשתמש בטפסים. הרי, מי יחתים על הטופס? החסידה?? כתבתי את זה בעיקר כדי לעורר מחשבה רציונאלית, על החלטה שלרוב מתקבלת בעיקר על בסיס אמוציונאלי.
7 מחשבות על “חדש! טופס הסכמה מדעת — להורוּת”
אני מציעה להוסיף גם קורס חובה. קורס להכנה ולהבנה שלגדל תינוק זה יותר מלהלביש שמלה ורודה עם סרט ורוד.
אני בעד.
ומסתבר שיש אפילו כמה חברים כנסת שבאמת מנסים להסדיר קורס כזה, בחסות המדינה:
https://www.onlife.co.il/%D7%9E%D7%A9%D7%A4%D7%97%D7%94/20400/%D7%94%D7%9E%D7%93%D7%99%D7%A0%D7%94-%D7%AA%D7%9C%D7%9E%D7%93-%D7%90%D7%95%D7%AA%D7%9B%D7%9D-%D7%9C%D7%94%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%98%D7%95%D7%91%D7%99%D7%9D
נהדר, לא?
מה נהדר בזה?
זה יהיה כמו קורס הדרכת כלות. יבואו פקידים מטעם המדינה ויגידו להורה הפוטנציאלי שחייבים לעשות ברית וחייבים להאכיל את הילד בשר.
יש דברים שהמדינה צריכה להאציל אחריות כללית לאזרח ולא להאכיל בכפית. כל ההתערבויות האלה גורמות לכך שאדם בוגר מתנהג כאילו המדינה פוטרת אותו מלהיות המבוגר האחראי לחייו ולחיי התלויים בו.
יש דברים שהמדינה צריכה להאציל אחריות כללית לאזרח ולא להאכיל בכפית. כל ההתערבויות האלה גורמות לכך שאדם בוגר מתנהג כאילו המדינה פוטרת אותו מלהיות המבוגר האחראי לחייו ולחיי התלויים בו.
+1
אם ככה, אז אולי טופס הסכמה מדעת זה באמת פתרון יותר טוב מקורס הורות. המטרה המוצהרת של טופסי הסכמה מדעת, בכל התחומים היא: לתת לאדם את כל הנתונים כדי שיוכל לקבל החלטה א-ח-ר-א-י-ת.
:))))
הייתי מוסיפה גם כינים כתופעות לוואי בסעיף 2.
חחח… אני רואה שלקחת את הנושא ברצינות, טובה. סעיף 2 זה טיפול בתינוק עד גיל שנתיים. זה השלב של הכינים?? למיטב זכרוני, זה שלב הרבה יותר ארוך. כל הילדוּת, לא?