מאת עפרה מהודר MSc
מוסמכת במדעי הרפואה
אפידמיולוגיה ורפואה מונעת
אחד הגולשים הקבועים באתר הזה פנה אליי, והציע שאכתוב מאמר בנושא: הסכנות שבממתיקים מלאכותיים. נושא שבוודאי מטריד רבים. ובכן, לקח זמן אבל בסוף עשיתי את זה. הנה לכם סקירה קצרה, מדעית ומעודכנת, בעניין הבטיחות של ממתיקים — טבעיים ומלאכותיים.
למה בכלל אנחנו משתמשים בממתיקים? פשוט מאוד, כי אנחנו אוהבים טעם מתוק.
אילו סוגים של ממתיקים קיימים? הממתיקים הפשוטים ביותר הם, כמובן, הסוכרים — כמו גלוקוז, סוכרוז או פרוקטוז. אלו מופקים מצמחים – כמו קנה סוכר, סלק סוכר, תירס, תמרים או דבש.
כמו כל פחמימה אחרת, הסוכרים הם בעלי ערך קלורי, וכך תורמים להשמנה. הם מעלים את רמות הסוכר בדם וכך מגבירים סיכון לסוכרת, ואף מעודדים עששת שיניים. גם הממתיק החדש בשוק, סירופ אגבה (Agave), שייך גם הוא לקטגוריה הזאת, כי הוא מכיל פרוקטוז. הערך הקלורי שלו נמוך קצת מזה של סוכר, כי הוא מכיל גם מעט סיבים. והוא גם קצת יותר מתוק (מרוכז) ממנו. כך שאפשר להשיג את דרגת המתיקות הרצויה בכמויות יחסית קטנות שלו. אבל הנזקים הבריאותיים שבו דומים לאלו של הסוכרים האחרים.
כדי למנוע את הבעיות הכרוכות בצריכת סוכרים, הומצאו עוד כמה סוגים של ממתיקים. ניתן לחלק אותם, באופן גס, למספר קבוצות:
- עבור חולי הסוכרת פותחו ממתיקים שיש להם ערך קלורי, אבל הם מעלים פחות את רמות סוכר בדם. אלו הם הממתיקים האלכוהוליים, כמו סורביטוֹל, מלטיטוֹל וכל שאר הממתיקים ששמם מסתיים ב- וֹל.
- עבור שומרי המשקל פותחו מגוון של ממתיקים מלאכותיים (כלומר, לא טבעיים). ביניהם: סכרין (שנקרא בארץ סוכרזית), אספרטיים, אססולפם K, סוכרלוז, נאוטיים ועוד. כיום, הממתיק הפופולארי ביותר הוא, ככל הנראה, אספרטיים. באמצעותו ממתיקים בדרך כלל את משקאות הדיאט (דיאט קולה ושות').
- ממתיקים טבעיים: בתמצית של הצמח סטיביה, משתמשים בתור ממתיק חסר ערך תזונתי ממקור טבעי. חומר חסר ערך תזונתי פירושו: חומר שאיננו חלבון, פחמימה או שומן וגם לא ויטמין או מינרל . במקרה של ממתיקים, בניגוד למזון, חוסר ערך תזונתי זו דווקא תכונה חיובית. זה אומר שהוא רק נותן טעם לאוכל, ותו לא.
הממתיקים המלאכותיים, וגם הסטיביה, מתוקים הרבה יותר מהסוכרים — רובם פי כמה מאות. הממתיק הנפוץ אספרטיים, למשל, מתוק פי 200 מסוכר. מה שאומר שבשביל רמת מתיקות כמו של כפית סוכר, צריך להשתמש ב1/200 (אחד חלקי מאתיים) של כפית אספרטיים. דמיינו את הכמות. זה משהו שגודלו בערך כמו הנקודה בסוף המשפט הזה. הממתיקים האלכוהוליים מתוקים פחות.
כלפי הממתיקים המלאכותיים הופצו במהלך השנים בציבור וברשת האשמות שונות ומשונות. ההאשמה הנפוצה ביותר היא כמובן, שהממתיקים המלאכותיים מסרטנים. ההאשמות האלו הועלו שוב ושוב, למרות שהממתיקים עברו בדיקות על ידי רשויות רציניות כמו FDA עוד לפני שאושרו לשימוש. ה- FDA קבע עבור כל ממתיק ערך שנקרא ADI (הצריכה הסבירה ליום). ה- ADI של סכרין הוא 5 מיליגרם (חמש אלפיות הגרם) לכל קילוגרם של משקל גוף. כלומר, אדם במשקל 70 ק"ג יכול לצרוך 350 מ"ג סכרין ליום, כמות שוות ערך לכ-18 טבליות "סוכרזית" ביום. עבור אספרטיים נקבע ADI של 50 מ"ג לכל קילוגרם משקל גוף. ומכאן, שאדם נורמאלי במשקל 70 ק"ג יכול לצרוך 3500 מ"ג אספרטיים ליום. זוהי כמות שוות ערך לכ-184 טבליות "מתוק וקל", או 20 פחיות (בנות 330 מ"ל כל אחת) של דיאט קולה ליום. כפי שניתן לראות, מדובר על כמויות גדולות מאוד של ממתיקים.
חריגים מכלל זה הם חולי פנילקטונוריה (PKU) – מחלה שבה צריכת פניל-אלנין גורמת לבעיות נוירולוגיות קשות. זוהי מחלה ששכיחותה באוכלוסיה כיום היא כ- 1 למיליון. לחולים האלה אסור לצרוך אספרטיים בכלל. אבל, האמת: אספרטיים זו הבעיה הקטנה שלהם. הבעיה היותר גדולה היא שאסור להם בכלל לצרוך חלבונים– כמו בשר, גבינות, ביצים ועוד, כי זה גורם אצלם להתפתחות פיגור. אם קראתם עד פה את המאמר הזה, כנראה לא מדובר עליכם. אספרטיים מורכב משתי חומצות אמיניות (אבני הבניין של חלבונים), וזו הסיבה שהוא אסור לחולים אלו – ומותר לצרכני החלבונים האחרים.
הבדיקות שלפני האישור של ה- FDA התבססו בעיקר על סמך ניסויים על בעלי חיים. כך שאת ההשפעות על בני האדם אנחנו מכירים בעיקר על סמך מעקב אחרי דיווחים של אנשים שצורכים כיום את החומרים לאחר שכבר אושרו לשיווק. הממתיק המלאכותי סכרין (סוכרזית) אושר לשימוש כבר ב- 1970. המידע העיקרי שהתווסף בעשרות השנים שחלפו מאז היה, שבכמויות גדולות, סכרין עלול לגרום ל… שלשול. כן. זה מה שאנחנו יודעים: אין הוכחה שסכרין גורם בבני אדם לסרטן. יש הוכחה שהוא גורם לגזים ושלשול. לגבי אספרטיים, התקבלו מהצרכנים אלפי תלונות. אולם הקשר היחיד שהוכח הוא, שבקרב קבוצה מאוד מסויימת של אנשים רגישים, אספרטיים עלול לגרום ל— כאבי ראש. כן, כמו שיש אנשים ששוקולד, יין או גבינה צהובה גורמים להם כאבי ראש, כך יש אנשים שאספרטיים עושה להם את זה. אז לאנשים המסויימים האלה, מומלץ להימנע מהממתיק המסויים הזה.
ומה לגבי המחלה שכולנו הכי פוחדים ממנה? סרטן? סקירה מקיפה בנושא הזה התפרסמה בכתב עת לאונקולוגיה. החוקרים, מאוניברסיטת קלן שבגרמניה, סקרו מחקרים שנעשו בנושא על בני אדם. מסקנתם: אין כל הוכחה לטענה שאספרטיים מסרטן. נמצא שצרכנים כבדים של ממתיקים מלאכותיים (כאלה שצורכים מעל 1.7 גרם ליום— בערך פי 50 מהצריכה המומלצת! ) הם בסיכון רק קצת יותר גדול לחלות בסרטן יחסית לאנשים שלא צורכים ממתיקים כאלה. אולם עקב שיטת המחקר שנבחרה (מקרה-ביקורת) לא בטוח כלל שההבדל שנמצא בסיכון בין הקבוצות הקיצוניות הללו נגרם מהבדל בצריכת הממתיקים. יכול להיות למשל שההבדל נגרם מזה שצרכני הממתיקים היו מלכתחילה שמנים יותר…
החוקרים מציינים שכיום, רבים מהמוצרים מומתקים באמצעות שילוב של ממתיקים שונים (למשל שילוב של אספרטיים + אסולפם K, כמו בדיאט קולה), ולכן קשה להעריך באופן מדויק את הסיכון של מינון יתר ממתיק אחד. לדעתם, הסיכוי שממתיקים מלאכותיים יגרמו לסרטן הוא זניח.
מאמר נוסף, מקיף מאוד, התפרסם בכתב העת הרפואי המוביל British Medical Journal. המאמר, שכותרתו "אספרטיים והשפעתו על הבריאות", נפתח במלים "הממתיק עובר דמוניזציה בלתי מוצדקת בעיתונות היומית ובאתרי אינטרנט". החוקרים, מהמחלקה לתזונה באוניברסיטת גלזגו שבבריטניה, מציינים כי "העדויות אינן תומכות בקשר בין אספרטיים לבין סרטן, נשירת שיער, דיכאון, דמנציה, הפרעות בהתנהגות או בעיה בריאותית כלשהי מאלו המופיעות באתרי האינטרנט הפופולאריים". הם מוסיפים כי הרשות לתקני מזון (Food Standards Agency) לוקחת ברצינות רבה את תלונות הציבור, ולכן לחצו על הוועדה האירופאית למזון לעשות בדיקה נוספת של הנושא, הכוללת מעל 500 תלונות צרכנים. לאחר בדיקה ביוכימית, קלינית והתנהגותית הוועדה פרסמה, בדוח שכלל 24 עמודים, כי המינון המקובל של 40 מיליגרם לכל קילוגרם גוף ביום – הוא בטיחותי לגמרי בשביל אדם בריא (כלומר ללא PKU). על כן שואלים החוקרים: מדוע נעשית הדמוניזציה של אספרטיים בעיתונות ובאתרי אינטרנט? ההשערה שלהם: בני אדם סולדים מהתערבות במזון שלהם, ולכן מתייחסים למרכיבי מזון סינתטיים בחשד (כמו למזונות מהונדסים גנטית למשל). לפי דעתי, זו עוד אחת מתיאוריות הקונספירציה הרגילות ("בטח היצרנים משלמים לחוקרים" וכו'), ואולי גם אני חלק מאיזו קונספירציה, מי יודע. על כל פנים, החוקרים מציינים כי באירופה מותרים לשימוש ששה סוגי ממתיקים מלאכותיים. ברור להם כי לא סביר לצפות שכל צרכן ממתיקים יחשב את הצריכה שלו מכל ממתיק כל יום. לכן גם הם ממליצים על שילוב של ממתיקים. ואכן, היצרנים נוטים כיום להשתמש ב"קוקטיילים" של ממתיקים. כך אפילו הצרכנים הכבדים צורכים בקושי 10 מ"ג לקילו מממתיק אחד (רבע מה- ADI).
בקיצור: מה עושים עם כל המחקרים האלה?
איך אני אוכל ושותה בלי לחשוש?
המלצות
לאוכלוסייה נורמאלית:
- הכי טוב — להתרגל למזון לא ממותק, או ממותק קלות. זה באמת רק עניין של הרגל.
- עדיפות שנייה — להמתיק בסטיביה (ולסבול את טעם הלוואי המוזר).
- כל שאר הממתיקים – סוכרים וגם ממתיקים מלאכותיים, אפשר לשלב ביניהם.
אוכלוסיות מיוחדות:
- חולי פנילקטונוריה – להימנע מאספרטיים כליל.
- אנשים רגישים למיגרנות וכאבי ראש מאספרטיים: להימנע מאספרטיים.
חושבים שיהיה לכם קשה לזכור את כל ההמלצות?
שילוב בין ממתיקים הוא סוג של "ביטוח" נגד מינון יתר.
"גיוון זה הכיוון" – זו הנחיה טובה לתזונה בכלל, ולממתיקים בפרט.
מקורות
Weihrauch MR, Diehl V. Artificial sweeteners–do they bear a carcinogenic risk? Annals of Oncology. 2004 Oct;15(10):1460-5.
Lean M, Hankey C. Aspartame and its effects on health. British Medical Journal 2004; 329: 755-6.
Commission of the European Communities, Health and Consumer Protection Directorate-General. Opinion of the Scientific Committee on Food: update on the safety of aspartame. Brussels, December 4th, 2002.
שטרן פ. תחליפי סוכר – האמנם תורמים לבריאותנו? האגודה לבריאות הציבור.
12 מחשבות על “ממתיקים טבעיים ומלאכותיים: גיוון זה הכיוון?”
הטעם של הסטיביה והאגבה הוא כמו של סוכר או שיש טעמי לוואי?
והאם הם בטוחים גם באפייה ומתנהגים כמו סוכר רגיל? או שהם מתפרקים למשהו דוחה כמו האספרטיים והמלאכותיים למיניהם?
ושים לב לתיקון לגבי אגבה (בגוף המאמר)
גם סטיביה וגם אגבה בטוחים באפייה. בניגוד לממתיקים המלאכותיים, הם לא מתפרקים לשום דבר מסוכן.
לסטיביה יש טעם לוואי קצת מוזר. כמו של מיצוי של צמחי מרפא.
אגבה יותר טעים מסטיביה, אבל כנראה פחות בריא. יש לו קצת טעם של קרמל. הוא נמכר בצורת סירופ נוזלי. מה שאומר שבאפייה צריך לשנות קצת את המתכון — להוסיף חומרים יבשים ו/או להפחית חומרים רטובים.
אתה מוזמן לנסות ולעדכן.
אני לא בטוח שסטיביה זה ממתיק כל כך מומלץ. מוצרף לינק שמסביר למה:
https://www.rotem.org.il/main_frame.php?PageName=ShowItem&Item=82
תודה על הפידבק.
לצערי, לא הצלחתי לפתוח את הקישור.
יש לכם קישור אחר?
בכל מקרה, שמחתי לראות את האתר שלכם.
נראה שיש לנו מן המשותף…
-כדי לראות את הקישור יש להיכנס לאתר:
https://www.rotem.org.il
-יש להקליק בתפריט הימני על: חיפוש באתר
-יש לחפש את הערך: סטביה
-יש להיכנס בתוצאות לכתבה שכותרתה:
סטביה – האמנם תחליף הסוכר הטבעי הטוב ביותר?
ואין לי קשר לאתר הזה הגעתי אליו במקרה כמו שהגעתי לשלך… 🙂
תודה. הצלחתי למצוא את המאמר. אני רואה שהאיות "סטביה" הוא לא שלך אלא היה במקור.
לגופו של עניין: רעיון מעניין.
אני חוששת שמחבר המאמר התבלבל בטרמינולוגיה.
תוסף מזון זה מה שנקרא באנגלית food additive. ולא מה שבדרך כלל חושבים food supplement.
ממתיקים, חומרים משמרים, חומרי צבע וכו' הם תוספי מזון.
ויטמינים, מינרלים וצמחי מרפא הם תוספי תזונה.
כל הממתיקים הם, בהגדרתם החוקית, תוספי מזון — ולא תוספי תזונה.
מכאן שאם סטיביה אושרה על ידי ה- FDA כתוסף מזון, אין שום בעיה לשווק אותה כממתיק.
לגבי חולי סוכרת: גם אם הסטיביה מעלה את רמת הסוכר בדם בדיוק כמו סוכר, העובדה שהיא מתוקה פי מאות ממנו, מאפשרת להשתמש בכמויות קטנות בהרבה. וגם זה משהו.
מקווה שלא הוספתי לבלבול…
ראשית, תודה על אתר מצויין עם מאמרים מחכימים ומרתקים.
שנית, גם אני עברתי לאחרונה לשילוב של סכרין+מעט סוכר, מאזן את טעם הלוואי ומפחית את צריכת הסוכר. מסתבר שהמיתוסים המדעיים על ממתיקים מלאכותיים מאוד נפוצים ויש רבים החוששים מהם.
שלישית, לגבי מכון רות"ם והמאמר של פרופ' גמליאל, לעניין עצמו, האם באמת החומרים בסטיביה יכולים לגרום לנזק כלייתי? האם מישהו חקר את הרעילות של התערובת המורכבת והמשתנה והלא אחידה הזאת?
שלום אריאל
תודה על הפידבק.
טוב לשמוע שעברת לשילוב, ושזה מתאים לך.
לגבי הסטיביה, לא בדקתי זאת לעומק.
אני יודעת שה- FDA אישר אותה לאחרונה כממתיק. מכך אני מסיקה שהיא נמצאה כבטוחה לשימוש.
אני מוכנה לבדוק ולעדכן כאן אם אמצא מידע נוסף.
ובכן, אריאל, כרגע ערכתי חיפוש מקיף באתר של הספרייה הרפואית הלאומית של ארה"ב (PUBMED).
מצאתי שנעשו די הרבה ניסויים כדי לבדוק השפעה של סטיביוזידים על הכליות. אבל הניסויים נערכו במעבדה — על תרביות תאים או על עכברים. בניסויים האלה נמצאו השפעות שונות של הסטיביה על לחץ הדם ועל סוכרת – לפעמים חיוביות, לפעמים שליליות, ולפעמים ללא השפעה בכלל. בבני אדם לא נמצאו כל השפעות שליליות במינונים המקובלים לשימוש בסטיביה כממתיק.
אני ישנה בשקט.
לילה טוב,
עפרה מהודר
אם חושבים רק על בריאות. מה עדיף סוכר לבן או חום או ממתיק סטיביה? בדברים שמוסיפים בהן סוכר כגון בישול או אפיה או שתיה.