מאת: עפרה מהודר, MSc
בוגרת פסיכולוגיה
ומוסמכת במדעי הרפואה
בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה חדה בשיעור הפעוטות והילדים המאובחנים כשייכים ל"ספקטרום האוטיסטי". הספקטרום, שנקרא בעברית "הקשת האוטיסטית", כולל מספר הפרעות, ביניהן: אוטיזם קלאסי, תסמונת אספרגר, ו- PDD. ההורים שלנו בקושי שמעו על ההפרעה הזאת. בדור שלנו, כל אחד מכיר ילד "כזה" – מהכיתה, מהשכונה או … מהבית. ומי שלא מכיר אישית, מכיר מהטלוויזיה – מתוכניות כמו "פלפלים צהובים" או "הורים במשרה מלאה". בחמישים השנים האחרונות, שכיחות הילדים המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי עלתה פי 15!
בזמנו נפוצה שמועה לפיה העלייה בשיעור האוטיסטים היא תופעת לוואי של חיסונים. שמועה זו הופרכה מכל וכל, כאשר החוקר שהפיץ אותה הודה שזייף נתונים, וה"מחקר" הוסר מכתב העת המדעי. אז מה כן גרם לעלייה התלולה הזאת?
קודם כל, השינוי בהגדרה. בדור של הורינו, כשאמרו על מישהו שהוא "אוטיסט", הכוונה הייתה בדרך כלל לאוטיזם קלאסי – ילד שלא יודע לדבר. כיום, גם אנשים שפעם נחשבו סתם "מוזרים" מוגדרים כאוטיסטיים. חוקרים ומטפלים רבים טוענים שחלק מהעלייה בשכיחות נובע פשוט – מאבחון יתר. פירוש הדבר הוא, שגם ילדים שאינם באמת אוטיסטיים מקבלים כיום אבחנה על הספקטרום. בכתבה זו ננסה למפות את הגורמים המרכזיים המעודדים אבחון יתר של אוטיזם בישראל, וכן להצביע על המחיר הגבוה אותו הוא גובה – מהילדים המאובחנים, מבני משפחותיהם ומהציבור הרחב כולו.
מהן ההשלכות של אבחון יתר? המחיר האישי, המשפחתי והציבורי
לפי ענת יודפת, פסיכולוגית חינוכית והתפתחותית מומחית, תופעת אבחון היתר אינה רק "שגיאה מקצועית" אלא גם בעלת משמעויות רבות נוספות.
ברמה האישית – ילד המאובחן כאוטיסט, אף שאינו כזה, נכנס למסלול חד כיווני ואולי אף בלתי הפיך, אשר ישפיע עליו לאורך כל חייו, וימנע ממנו למצות את מלוא הפוטנציאל הטמון בו. סביר להניח כי ילד הגדל במסגרת המיועדת לאוטיסטים, יתאים את התנהגותו ואת יכולותיו ל"תקרת הזכוכית" של מסגרת זו, באופן בו יתכן ולא ניתן יהיה לשקם בעתיד את יכולותיו, גם אם יתברר כי האבחון הראשוני שלו כאוטיסט היה שגוי. הנבואה עלולה להגשים את עצמה.
ברמה הציבורית –חלק מהמשאבים הרבים המוקצים כיום במסגרת "סל הזכויות" הניתן לאוטיסטים כלל אינו רלוונטי לשיקומם ולפיתוחם. משאבים רבים אלו, הניתנים ברובם דרך תקציבים ממלכתיים, עלולים לבוא, בעקיפין, על חשבון אוכלוסיות אחרות אשר זוכות ל"פופולאריות" נמוכה יותר (כגון הפרעות פוסט-טראומתיות, נכויות, פיגור וכדומה).
אבחון יתר: הגורמים המשפיעים
יודפת מצביעה על שלושה גורמים המצטרפים זה לזה והתורמים לאבחון יתר של אוטיזם בישראל:
1. הגדרה רחבה (מדי) של "הספקטרום האוטיסטי" המופיעה כיום ב- DSM – "התנ"ך של הפסיכיאטריה".
2. "סל הזכויות" המורחב המוענק כיום לילדים המאובחנים כאוטיסטים.
3. אוריינטציית האבחון – המקובלת בקרב אנשי המקצוע המאבחנים.
בעיית ההגדרות, ואוריינטציית האבחון
אנו מוצאים כי ההגדרות התקפות כיום באבחון הספקטרום האוטיסטי כוללות בתוכן גם את המאפיינים של הפרעות ויסות ( Regulation Disorder), אשר אמורות להיות מטופלות במסגרות אחרות. המשמעות המעשית היא כי ילד המאובחן כסובל מהפרעות ויסות ניתן "לתייג" כיום גם כמי ששייך לתחום האוטיסטי, וזאת גם במקרים בהם ברור כי הוא אינו עונה על "הגדרות הליבה" של האוטיזם – למשל אינו סובל מהפרעות בתקשורת!. התוצאה היא שהילד ומשפחתו מקבלים את סל הטיפולים הרחב ביותר אך לא את סל הטיפולים המתאים ביותר.
את "ההוכחה" להשפעתה הדרמטית של אוריינטציית האבחון על סיטואציות של אבחון שגוי (המתבטא, בין היתר, באבחון יתר) אנו מוצאים בשני מקומות עיקריים:
ילדים אשר "יצאו מהאוטיזם" – בגישה המקובלת, נראה כי ילדים אלה מעולם לא היו "אוטיסטים" וכלל לא היו אמורים להיות מאובחנים ככאלה.
אבחון מאוחר – אוטיזם זו בעיה מוּלדת. ילדים שאובחנו עם אוטיזם אחרי גיל 3-4, או עם תסמונת אספרגר אחרי גיל 5, פעמים רבות אובחנו כך בטעות.
"סל הזכויות" למאובחנים כאוטיסטים – והשפעתו הדרמטית על הורים ואנשי מקצוע
מסיבות היסטוריות, זוכה האוטיזם למעמד מיוחד בהשוואה לבעיות התפתחותיות וללקויות אחרות – הן בציבור הרחב והן בקרב מקבלי ההחלטות האמונים על הקצאת המשאבים לטיפול בלקויות אלו. בשונה מלקויות כפיגור, היוצרות בציבור ואצל ההורים תחושות של בושה ואי-נוחות, קיבל האוטיזם מעמד של לקות "לגיטימית" ולעיתים אף בעלת משמעות מיסטית וחיובית, הבאה לידי ביטוי בביטויים כמו "ילדי המלאכים" ודומיהם.
גורמים אלה, בשילוב שדולה חזקה שפעלה מתוך מוטיבציה כנה להיטיב את מצבם של מי שלקו בהפרעה נוירו-התפתחותית מורכבת, יצרו השפעה חזקה ומתמשכת על מקבלי ההחלטות ברמות הגבוהות ביותר – והביאו ליצירת "סל הטבות" הכולל זכויות מגוונות ובתוכן קצבה חודשית וזכות לסל טיפולים רחב.
נוצרה פרקטיקה לפיה "אם אפשר לאבחן את הילד כאוטיסט – כדאי לעשות זאת".
כלומר: סל הזכויות המשופר (יחסית ללקויות אחרות) הניתן למשפחות של ילדים המאובחנים כאוטיסטים הפך לתמריץ משמעותי לבחירה באבחון זה, במידה והוא אפשרי, הן עבור ההורים והן עבור אנשי מקצוע רבים.
ואם הוא באמת אוטיסט? זה אומר שחייבים לטפל בו?
יש גם גישה אחרת. מתוך אתר אס"י – אנשי קהילת הספקטרום האוטיסטי בישראל:
"אוטיזם, על כל שלל גווניו, איננו הפרעה או מחלה, כי אם דרך חיים שונה ולגיטימית. אוטיזם הנו חלק בלתי נפרד מן ההתפתחות האנושית ובלעדיו לא יתקיים חלק נכבד מן הקידמה האנושית. על כן, אין לקדם תוכניות ל"חיסול האוטיזם" ובמקומן יש לקדם את אנשי הספקטרום האוטיסטי בחברה, כפי שהם. יש ללמדם (בדרכים שונות וייחודיות), ממש כמו כל אחד אחר, בהתאם ליכולותיהם, את כל המיומנויות של בני האדם, אך אין "לרפאם".
בקיצור: אם הילד שלכם אובחן כאוטיסט, לא בטוח שכדאי מייד לרוץ לטיפולים: א) יכול להיות שהוא אובחן בטעות ב) אולי הוא לא רוצה שתטפלו בו. ייתכן שהוא רק רוצה שתקבלו אותו כמו שהוא– כמו כל ילד….
מתקשים בהחלטה האם וכיצד לטפל? אולי מידע נוסף ממחקרים עדכניים יוכל לעזור לכם? כאן תוכלו לקרוא על שירותי המידע הרפואי שאני מספקת.
———
עדכון חשוב:
אחרי פרסום הכתבה הזאת, בין התגובות הסוערות, עדכנה אותי אחת הקוראות שהקריטריונים לאבחון הספקטרום האוטיסטי אכן מתוכננים להשתנות. ב- DSM5 לא תופיע עוד האבחנה "תסמונת אספרגר", וגם לא PDD-NOS אלא יהיה רק "ספקטרום אוטיסטי". וילד יוכל להיות מאובחן על הספקטרום רק אם נמצאו אצלו ליקויים בתקשורת חברתית. פרטים נוספים ניתן לקרוא באתר של איגוד הפסיכיאטרים האמריקאים (APA). .
מקורות:
ענת יודפת
https://www.psychology.org.il/article/326/
פסיכולוגית חינוכית מומחית ופסיכולוגית התפתחותית מומחית מדריכה (M.A)
פסיכולוגית ראשית במכון להתפתחות הילד של מכבי שירותי בריאות בחיפה, בעלת קליניקה פרטית לטיפול בפעוטות וילדים בעלי קשיים התפתחותיים, ומדריכה אנשי מקצוע בתחומי הטיפול והדיאגנוסטיקה.
אתר אינטרנט: www.anatyodfat.com
הציטוטים באדיבות המחברת.
אס"י- אנשי קהילת הספקטרום האוטיסטי בישראל
https://www.acisrael.org/
———–
מאמר זה פורסם, בשינויים קלים, במגזין OnLife מקבוצת הארץ-דה מרקר.
לקריאה נוספת בנושא:
מאמר IMAJ מגמות באבחון אוטיזם בישראל. שימו לב במיוחד ל- Figure 1.
39 מחשבות על “האם יש בישראל אבחון יתר של אוטיזם?”
הכתבה הזאת עושה עוול גדול לכל הילדים האוטיסטים והוריהם. יש סטיגמה לאוטיזם והורה לא יאבחן את ילדו סתם כאוטיסט. בד"כ הורים מספרים שחרב עולמם לאחר האבחון והשאר מרגישים הקלה שניתן שם לכל הקשיים של הילד. אולי אם יש לילד אוטיזם+פיגור יעדיפו לאבחן כאוטיזם בתפקוג נמוך במקום פיגור+בעיות תקשורת כדי לקבל סל טיפולים רחב יותר, אך בעצם יש לו גם וגם ולכן מגיע לו טיפולים. המאובחנים בתפקוד גבוה בד"כ משולבים במסגרת רגילה ומקבלים פחות טיפולים. ביטוח לאומי ומשרד החינוך מטרטרים את ההורים כל הזמן בבקשת אבחונים חוזרים וישמחו להוציא אותם מהספקטרום ולא לתת גמלה או טיפולים. בכל לקות צריך לרוץ מיד לטפל בקשיים בגיל צעיר כי אז אפשר לעזור הכי הרבה. צריך להמשיך לטפל גם בגיל מבוגר יותר כי המח תמיד יכול ללמוד דברים חדשים ולהשתנות. לפעמים ילדים ש"יצאו מהספקטרום" קבלו המון טיפולים והתקדמו הרבה, במיוחד אם היו בתפקוד גבוה מלכתחילה, והצליחו לעבור את סף האבחון, אך בד"כ יש להם עדיין קשיים רבים. יש טעויות באבחון ל-2 הכיוונים, במיוחד עם הגבוהים. זה שהאבחון הורחב לא מחייב שהוא לא נכון. בנוסף, אם נגיד שהורחב קצת יותר מדי, זה לא אומר שהרוב לא זקוקים לטיפול. המסקנות של המאמר מאד מסוכנות להורים ולילדיהם האוטיסטים. אם לא יטפלו, הם ירגישו אח"כ יסורי מצפון גדולים מאד ויאשימו אותך, והם יהיו צודקים, אך זה כבר לא יעזור…
כעשרה מתוך כל אלף אנשים, בכל העולם, הם אוטיסטים. (כולל אספרגר).
כמות המאובחנים בישראל היא נמוכה בהרבה.
לכן, בישראל יש אבחון-חסר של אוטיסטים.
העלייה באבחונים נובעת מעלייה במודעות:
בעבר, אבחנו רק את האוטיסטים הקיצוניים ביותר.
כיום, מאבחנים גם אוטיסטים בינוניים.
בעתיד, סביר שיאבחנו בישראל גם את האוטיסטים הקלים, כפי שעושים בבריטניה ובארצות הברית.
ככל שהאוטיזם קל יותר, כך הוא נפוץ יותר.
לפני גיל 5, קשה מאוד להבחין באוטיזם קל.
ישנם המון אוטיסטים שניתן לאבחן רק לאחר גיל 12, שבו הפער ההתפתחותי בינם לבין בני גילם הופך למובהק יותר.
המאמר צודק בדבר אחד:
אוטיזם זה אכן לא הפרעה, אלא דרך חיים שונה ולגיטימית.
תודה ל-א' ולחן על התגובות המפורטות והענייניות.
טוב לשמוע כך דעות נוספות — גם אם הן שונות משלי.
חן, אם לדעתך אוטיזם איננה הפרעה אלא דרך חיים לגיטימית, למה בעצם צריך לאבחן אותה? לטפל בה? ולתת בגללה קצבאות?
כמאובחן אספרגר אחכ על הספקטרום, אז אני לא בטוח אם השאלה רטורית או שבאמת צריך לענות עליה. בכול זאת אקח את האתגר.
תחשבי שאת יושבת על הספסל בבית בגינה ,עם החתולה שלך, ועל העץ ממול יושבים זוג יונים. את יודעת מה להקת עטלפים. הרעש וההמולה מטורפים. אבל את יושבת על הספסל מדברת בסלולרי וכנאה לא מודעת בכלל להתרחשות סביבך, את מודעת לזה שהם על העץ ומתקשרים באזשהי דרך, עם הצעקות שלהם. אבל לא מה ולא על הקשרים בנהם. , העולם שלהם חסום בפניך, זה סוג של אוטיזם. החתולה גם היא רואה את אותה התמונה שאת רואה – את העטלפים על העץ. אבל היא מעבדת אותה אחרת. אולי היא רואה אוכל.
העטלפים לא מודעים לגברת על הספסל והסלולרי שלה, הם אולי יודעים שהיא שם, אולי היא טורף אבל הסלולרי? מה זה? זה כלי לתפוס ציפורים? בכול מקרה אף אחד מהצדדים, היונקים העטלפים ,החתולה או את, לא באמת אוטיסטים. אתם לא אוטיסטים כי אתם לא אמורים בכלל ליצור קשרי חברות אחד עם השני, רק עם הדומים לכם.
העטלף עם העטלפים. החתולה עם החתולים ואת עם אנשים.
אז אתם לא אמורים להבין אחד את השני, לפעמים בטבע נוצרת סמביוזה בן מינים שונים כמו אנשים וחתולים ונוצרים קשרים. והם ולא רואים אחד בשני חפצים .
הבעיה האוטיסטית נוצרת כאשר החתולה תזהה בבני מינה אוכל, או העטלפים יזהו בה מנהיגת הלהקה שלהם וכולי. או אם עטלף לא יוכל לקשור קשרים חברתיים עם עטלפים אחרים ואת עם אנשים .
אז מתחיל הבלאגן האמיתי? או גן עדן וגר זאב עם כבש? באמת שאלה פילוסופית ,
צ"ל – השאלה האוטיסטית במקום הבעיה האוטיסטית.
צ"ל חח.. גוג או מגוג או סוף כול הזמנים.
תודה על כל התגובות, שי.
אהבתי את הדימוי של העטלפים והחתולים.
אבל אני חוששת שמכל הבלבולים והתיקונים לא הבנתי מה רצית להגיד.
אתה יכול אולי לתמצת בצורה פשוטה?
אאה, ניסיתי לעענות לטענה לאבחון ייתר, אני כביכול מתפקד מדי לספקטרום זה לא מה שחושבים הפסיכיאטרים והפסיכולוגים, אני לא טורח לקרוא זה מדכא. אבל יש לי רשיון נהיגיה, אני מדבר וכותב כמו שאת רואה.
כאילו, האבחון יתר זה בדיוק זה שאני 'עושה את עצמ'ו וכולי, ברור לי שלא וכנראה לכול אנשי מקצוע. ברורר ששלא, אבל אם רואים אותי מדברים איתי וכולי, יכולים לחשוב שאני ":רגיל" וכאן בדיוק הבעיה, בצפיות שלא יתממשו לעולם. זה מתעתע.
אז יש או מלחמת עולם ב"מניפולציות" שלי! או שידש שקט עולמי.
עדיין רוגנטיבית וכולי החתולה קרובה יותר לעטלף מאנשים . היא מתפקדת בעולם אחר.
שי
אבחון, וגם אבחון יתר, נעשה על ידי אנשי מקצוע. אבחון נכון זה כאשר אדם שהוא אוטיסט מאובחן כאוטיסט. ואבחון יתר זה כאשר גם אנשים שאינם אוטיסטים מאובחנים על ידי אנשי מקצועי כאוטיסטים.
לצורך העניין הזה, זה לא משנה מה חושבים אנשים אחרים שרואים אותך מבחוץ.
כן מסכים. לי האבחון היה חשוב מאוד. מאווד. אי אפשר להסתיר גם אם רוצים צריך לחיות עם זה ולא להתנגד כמו שכולםם בעצם רצו.
אני מסכים עם האמירה שאין צורך לחסל את התופעה של האוטיזים מצד שני במסגרת עבודתי אני מנחה קבוצה של אנשים בגורים שחלקם אובחנו בגיל מאד מבוגר על הספקטורם האוטיסטי והאבחנה הזו עשתה איתם הרבה מאד חסד, הם יכלו לקבל ממדינת ישראל אפשרות של אבחון תעסוקתי הולם ומציאת עבודה הולמת ליכולות שלהם שלפני כן לא הייתה אפשרית.
אני בכלל לא בטוח שאם מאבחנים מישהו על הספקטרום זה מיד שם מעל ראשו תיקרת זכוכית נהפוכו לפעמים זה מאפשר לו לגלות שיש שם לקושי שהוא מתמודד איתו במשך שנים רבות.
בברכה
ניגם חפר- מרכז בקשר
https://bekesher.org.il/
מסכים מאוד , אובחנתי אספרגר ומאוחר יותר על הקשת על ידי ועדה ובגיל מאוחר מאוד.
לפני שאובחנתי קיבלתי תוויות אחרות. מאוד לא מחמיאות. כול העניין שהאבחון יההיה נכון. עם אבחון שגוי אין מה לעשות.
צריך לאבחן אוטיזם כדי שהאוטיסטים עצמם יבינו מה הסיבה לכך שהם מרגישים שונים משאר בני גילם.
צריך לאבחן אוטיזם כדי שהאוטיסטים עצמם יבינו מה הסיבה לכך שהם מתקשים לבצע חלק מהדברים שבני גילם מבצעים בקלות.
צריך לאבחן אוטיזם כדי שהאוטיסטים עצמם יבינו מה הסיבה לכך שבני גילם מתקשים לבצע חלק מהדברים שהם עצמם מבצעים בקלות.
צריך לטפל רק בתסמינים שמפריעים לאוטיסטים עצמם. הרבה מהטיפולים הם מיותרים, או אפילו מזיקים.
קצבאות צריך לתת לאותם אוטיסטים הזקוקים להן.
מרבית האוטיסטים מסוגלים להסתדר בלי קצבאות.
חן-חן לחן 🙂
נראה לי שאני מסכימה איתך. כל אדם צריך לדעת מהן נקודות החוזקה והחולשה שלו — בלי קשר ללקות כל שהיא.
האם את (חן בת, נכון?) חושבת שהעמדה שהצגת כאן אופיינית לאוטיסטים, או שזו עמדה ייחודית רק לחברי אס"י?
אה! חן הוא גבר. סליחה! ואפילו דובר אס"י? וואו, חבל שלא ציינת — כבוד גדול!
לדעתי, "אבחוני יתר" מועדפים לעיתים ע"י ההורים בעיקר כדי לטפל בילדים "גבוליים", שאז ניתן לקדם אותם ולטפל בקשיים בטיפולים שאין להם מימון ללא הקיצבה, ואלו בהחלט לא מיותרים ברובם.
כאמא לאספית מובהקת (לא גבולית) בוגרת, שאובחנה רק בגיל 24 (בזמנו האספרגר לא היה מוכר לאנשי המקצוע), היא אומרת במפורש שאילו ידעו לזהות ולהגדיר בזמן, אז יכלו לעזור לה בבעיות התקשורת שהן הכי הכי מקשות עליה.
אני מסכימה איתך במידת מה, שתיוג יכול לעכב התקדמות ומוטיבציה של ילד לעבוד קשה ולהגיע להישגים. הבת שלי עשתה זאת בחירוק שיניים והגיעה לתוצאות יפות מאד גם בקנה מידה של אנשים "רגילים". אבל בעית התקשורת נשארה ומגבילה אותה מאד בהשתלבות בחברה ובעבודה.
ואני מדגישה את עניין התקשורת כי במאמר שלך לא ממש התייחסת לקושי בתקשורת, גם אם הוא לא קושי מילולי.
אגב, אנשי אס"י (חן ואחרים),שביתי נמנית עליהם, אינם נגד טיפולים ועזרה לאוטיסט אלא בעד שילוב של טיפולים להקל על התקשורת, וקבלה של החברה את השונה.
ואני מסכימה עם חן בכך שאבחון מאוחר אינו מעיד על "אבחון יתר" אלא על כך שבגיל מוקדם יותר מתקשים המומחים לפעמים, להבין שכל הקשיים של הילד נמצאים תחת אותה מטרייה, שהיא הספקטרום האוטיסטי, גם אם הוא לא מאחר בדיבור באופן משמעותי.
תודה ל-ט' על התגובה.
מצטערת על מה שעברה בתך. החברה שלנו באמת לא סובלנית כל כך למגוון האנשים שחיים בה.
כפי שמובהר בתחילת הכתבה, כשמדברים על אבחון יתר מדובר על ילדים ופעוטות שהם ילדים ופעוטות היום. אולי הייתי צריכה להדגיש זאת יותר בכתבה.
לפי הגרף בתחילת הכתבה, העלייה הגדולה בשכיחות אבחון ילדים על הספקטרום התחילה בסביבות 1995, כלומר לפני כ- 17 שנה. לפי זה, הבת שלך כנראה נולדה בשנים בהן הייתה פחות מודעוּת. כל מה שכתוב כאן לא רלבנטי בשבילה.
מה האג'נדה שלך עפרה מהודר? האם הפסקת הקיצבאות? האם הפסקת התמיכה בטיפולים? לא ממש ברור אבל בפרוש הריח שעולה מה "מאמר" המוזר הזה.
לי יש ילד אספרגר, שהוא מוגדר "בתפקוד גבוה". כלומר הוא מתלבש לבד, אוכל לבד, והלך לבד לביה"ס. האם כל המורכבויות שנגזרות מהאספרגר נעלמו? האם הקלינאית תקשורת (הוא יודע לדבר, אבל לא מבין את השפה הלא מילולית, ובדיוק על זה הוא עובד איתה) לא נדרשת? הקשיים בויסות החושי ותחושת ההתמקדות נעזרים רבות ברכיבה טיפולית, או אולי הוא לא זקוק להם ואני סתם "חרדתית"?ומה עם בעיות המוטוריקה? והקשיים החברתיים?
מאיפה בכלל באה המוטיבציה למין מאמר שכזה שבעצם לא ממש נותן אינדיקציה לדבר למעט התנגדות למתן תקציבים לאוכלוסיה מסויימת? והם באמת נראה לך שאם אני מקבלת החזר של 120 ש"ח על טיפול שעולה 350 ש"ח, זה הופך אותי לסוג של טפילה על הקופה הציבורית?
אשמח לתגובה עניינית ורצינית ולא "אם לדעתך אוטיזם איננה הפרעה אלא דרך חיים לגיטימית, למה בעצם צריך לאבחן אותה? לטפל בה? ולתת בגללה קצבאות?"
שלום, אמא לאספרגר
קראתי את הודעתך פעמיים, ולצערי לא הצלחתי להבין מה השאלה שלך.
את נמצאת כרגע באתר הפרטי שלי. ה"אג'נדה" שלי ארוכה מכדי שאפרט אותה בתגובה אחת. בגלל זה יש לי אתר שלם.
כפי שכתבתי במדור ה"אודות", מטרתי באתר הזה "לספק מידע מדעי ומבוסס לקהל מגוון".
בכתבה הספציפית הזאת, הבאתי מידע מבוסס מתוך אתר של הסתדרות הפסיכולוגים — שם מופיע המאמר של ענת יודפת. ענת ביקשה להביא את המידע באופן מדויק, ולכן – באישורה –ציטטתי את דבריה בשיטה של "העתק-הדבק".
את מוזמנת לעיין גם במאמר המדעי מ- IMAJ – כתב העת של ההסתדרות הרפואית, המצורף בתחתית הכתבה. גם שם, בעמוד 32, נטען שחלק מהעלייה בשכיחות האבחון על הספקטרום כנראה נובע מאבחון יתר.
אם הגישה של אנשי המקצוע המצוטטים איננה מוצאת חן בעינייך, זכותך לא להסכים איתה. אבל אין כל כך טעם לתקוף אותי אישית על כך. נכון לזמן כתיבת שורות אלה, לא אני זו שמחלקת את התקציבים.
מה שאת עושה כשאת תוקפת אותי כאן, זה לתקוף את השליח.
לתשומת ליבך.
עפרה יקרה,
מה שרציתי להדגיש בתגובתי קודם, הוא דווקא את הטעות בחשיבה כאילו "אבחוני יתר" מזיקים יותר משמועילים לילד.
רציתי להראות כיצד דווקא אי-אבחון בגיל הילדות, משאיר את סימניו עד לבגרות ובכלל, כשעזרה וטיפול יעילים בזמן, היו עושים את ההבדל.
ואגב, אנשי המקצוע אומרים במפורש כי אספרגר ניתן לאבחן רק בסביבות גיל 5.
אילו אבחנו על הספקטרום ילדים עם אספרגר בזמנו, אז לא היו "מתבלבלים" בגלל הדיבור בגיל המקובל ומן היכולת השכלית הגבוהה, כי היו רואים גם את הקשיים הרבים ומתאימים את העזרה והטיפול, שלא מקבלים ללא אבחון.
אני סומכת על אנשי המקצוע הרציניים והמנוסים שיודעים לראות ולאבחן נכון.
מדוע לפקפק בהם?
שלום, ט'.
אבחון יתר ותת-אבחון הם שני קצוות של אותו רצף (או ספקטרום, אם תרצי…). בדיוק כמו שמשקל-יתר ותת-משקל הם שני קצוות של אותו רצף. שני הקצוות אינם טובים. כמו בכל תחום בחיים, גם באבחונים החוכמה היא למצוא את האמצע.
וזה באמת קשה מאוד.
לגבי שאלתך למה לפקפק באנשי מקצוע רצינים ומנוסים, אני עונה לך בשלוש שאלות:
א. איך את יודעת מיהו איש מקצוע "רציני"? רופא שנראה רציני למטופל אחד, יכול להיראות "סתם קשקשן" למטופל אחר. אני בטוחה שזה קרה לך כבר בחייך שהמליצו לך על איש מקצוע מסויים, ואת פנית אליו ולא היית מרוצה. או להיפך.
ב. אני באופן אישי מפקפקת בכל דבר. לא לוקחת שום דבר בחיים כמובן מאליו. כל איש מקצוע הוא קודם כל איש. בן-אדם. ובני אדם יכולים לטעות.
ג. המדע משתנה ומתקדם כל הזמן. וכל התחומים שקשורים למוח משתנים אפילו יותר מהר. המוח שלנו כל כך מתוחכם שגם המומחה הגדול ביותר לא באמת מבין מה קורה בתוכו. ככה קרה למשל שהאבחנה שנקראת "אוטיזם" נטבעה רק לפני X שנים. לפני Y שנים חשבו שאוטיזם זו הפרעה הנפשית שנגרמת מאמא קרה. ואחרי Z שנים החליטו שזו בכלל הפרעה נוירולוגית מולדת. השינוי המהיר הזה בגישה, והמעבר מקצה לקצה, מראה דבר פשוט מאוד: שבעצם זו תופעה לא מובנת.
מצטערת אם הוספתי לך עוד שאלות במקום לענות על השאלות שלך. זה בסדר — יש מקום לפקפק גם בתשובות שלי 🙂
ותגובה לניגם:
א. איזה שם מעניין! (בטח התגובה הכי נדושה) מעניין מה פירושו.
ב. כפי שהשבתי ל-ט': אבחון כלשעצמו איננו דבר רע. כל הרפואה בנויה על זה! המצבים הבעייתיים הם: תת-אבחון, ואבחון-יתר.
כמו כל דבר בחיים, גם אבחון יכול להועיל, או להזיק. הכול עניין של מידה. זו רק שאלה על ידי מי נעשה האבחון, לאיזו מטרה, ואיך משתמשים בתוצאות שלו.
מה זה אבחון יתר?? מה פירוש שעומד מאחורי הביטוי? תודה מראש.
שלום אלכס.
"אבחון יתר" זה סוג של טעות באבחון.
פירושו שלוקחים ילד שאינו אוטיסטי, ומאבחנים אותו כאוטיסט.
שלום רב. אם לילד קבעו ספקטרום אוטיסטי ואני חושבת שהחלטה של הרופאים לא נכונה .מה אפשר לעשות במקרה כזה . תודה
שלום מיכל
מצב כזה הוא לא נעים, כי הרופא נחשב בעל הסמכות בעניין.
אבל, מה לעשות, שגם רופאים טועים.
אני לא מכירה את המקרה שלכם ספציפית, רק אגיד באופן כללי ש:
א. אבחון הוא זכות ולא חובה. אם לקחתם את הילד לאבחון, ונראה לכם שהתוצאות שלו לא נכונות/לא מועילות, אתם לא חייבים להשתמש בהן בשביל שום דבר!
ב. יש סודיות רפואית. הרופא לא יכול להעביר את תוצאות האבחון הלאה לאף אחד, בלי רשותכם המפורשת בכתב. גם לא למערכת החינוך ולא לביטוח הלאומי.
ג. אם כבר מדברים על הביטוח הלאומי — כדי להיות מוכר שם כאוטיסט צריך אבחון כפול: גם של רופא וגם של פסיכולוג. מאחר שבט"ל הוא מלכתחילה הגורם שאיתר את אבחון היתר, הם הוסיפו את הדרישה הזאת, וזה מפחית את כמות הטעויות.
בקיצור: אם האבחון נראה לכם ממש שגוי, אתם יכולים פשוט לגנוז אותו!
אם אתם עדיין חוששים שלילד יש בעיה, אבל אחרת, אפשר פשוט לפנות לרופא אחר לדעה נוספת.
מקווה שעזרתי.
אני רוצה לספר שלפני שנתיים חרב עולמי.
הקטנה שלי היתה אז בת שנתיים אובחנה כאוטיסטית.
אלה היו החודשים הקשים ביותר בחיי.
אני זוכרת את הועדה המלאה באנשי מקצוע שחשבו שהם לא פחות מאלוהים והבטיחו לי עד כמה שהבת שלי צריכה להיות בגן של "אלוט" ועד כמה שאין סיכוי שהם טועים.
חודשיים אחרי זה הבת שלי עברה ניתוח פוליפים ושקדים והייתה ילדה אחרת לגמרי. והנוירולוג הבכיר שהלכתי אליו לחוות דעת שנייה לא הבין איך יכלו לאבחן אותה ככה…
מזל הקשבתי לעצמי ולקטנה שלי אבל לצערי יש הרבה הורים שמקשיבים לצוות הרפואי בעיניים עצומות.
עצה שלי …. אל תעשו זאת! תבדקו ותתייעצו עם עוד גורמים.
היום הבת שלי בת ארבע לומדת בגן רגיל בלי מסייעת ובלי עזרה… היא לא צריכה עזרה.
ואני גאה בעצמי ובבעלישלא ויתרנו עליה ושלא הקשבנו לרופאים
שלום אלונה
תודה על השיתוף. אני מאוד מצטערת לשמוע מה שעברתם.
מבלי להכיר את בתך, אני כנראה חושבת כמו הנוירולוג הבכיר שפגשתם:
אחת מדרישות משרד הבריאות באבחון של אוטיזם היא לשלול קודם בעיית שמיעה.
היו אמורים לשלוח אתכם לבדיקת שמיעה!
אם לא עשו זאת, ואבחונו בכל זאת אוטיזם, אז זה לא רק אבחון יתר, אלא פשוט אבחון שגוי.
נכון — בתור הורה את תמיד צריכה להקשיב גם לעצמך. לא רק לאנשי המקצוע.
כולנו בני אדם…
היי אלונה
שמי רומן ואני נמצא היום במצב דומה למצב שהיית בו.
אם זה בסדר אשמח לשאול כמה שאלות באופן פרטי.
תודה מראש
היי אלונה יש לי שאלה לגבי מצב דומה כמו שאת עברת
תוכלי לפנות אלי למייל:
limormor111@gmail.com
בואו נגיד דבר כזה מי שאוטיסט קלאסי כמו שההגדרה היתה מההתחלה אין סיכוי שיאובחן בטעות.
מי שאוטיסט לא צריך אפילו נוירולוג שיאבחן ישר יודעים.
לא מדויק.
אוטיזם קלאסי נקרא גם "תסמונת קנר", על שם הרופא שאיפיין את התסמונת הזאת. עד שזה קרה, ילדים אלה היו מאושפזים בבתי חולים פסיכיאטריים ביחד עם ילדים הסובלים ממחלות נפש אחרות, כגון סכיזופרניה. קנר היה הראשון שמצא שיש להם מאפיינים ייחודיים.
אני רוצה לספר לכם שגם לי קרה מקרה דומה לאלונה. הגננת בגן חדש בו שהה בני בן השנה ושבעה חודשים החליטה כנראה לאבחן את בני באינטרנט, ובשיחה עמנו ההורים כחודש בלבד לאחר שעבר לגן החדש היא שטחה בפנינו התנהגויות ״לא רגילות״ כמו חוסר קשר עין, לא מגיב כשקוראים לו, אין לו תאבון ולא אוכל טוב, עייף כבר משעות בוקר ולא מרוכז בפעילויות בגן, לא משחק עם הילדים. זאת בנוסף לעיכוב שפתי שהיא מזהה. כשאני בדקתי מה משמעות תופעות אלו חשכו עיניי, כל האתרים דיברו על אוטיזם. הלכנו לפסיכולוגית פרטית שאבחנה שהוא על הספקטרום בגיל שנה ושמונה חודשים. הרופאה במכון להתפתחות הילד לא אבחנה בסיכום שלה, אבל בשיחה עמנו היא המליצה לנו לשלוח את הילד לגן שיקומי, לא פחות, שנמצא כשעה נסיעה ממקום מגורינו. כמובן שדחינו זאת על הסף. במקביל בדקנו גם עם רופא אאג שגילה כי יש נוזלים באוזניים, וראינו שאפילו מטיפול תרופתי פשוט הילד פתאום התחיל לפרוח. היה ברור לנו הקשר בין השמיעה לעיכוב ההתפתחותי. בהמשך ראינו שיש חסימה מלאה של נתיב אוויר, והירידה בשמיעה היא בעצם רצינית הרבה יותר מבדיקת שמיע. ראשונה. מיד ביצענו ניתוח כפתורים ושקד שלישי, ואז הגיעה הפריצה האמיתית. פסיכולוגית נוספת קבעה חד משמעית שהאבחון הקודם שגוי, וגם במכון להתפתחות הילד הודו שהם לא חושבים שהילד בספקטרום, למרות שנזרקה המילה שהוא בעצם מעולם לא אובחן על ידם ככזה… היום הילד בן שלוש, פורח, מבחינה שפתית, תקשורתית ומיומנות משחק בנורמה, ובחלק מהמרכיבים אף מעל לגילו, הרבה מגילו… אז אני מסיכה מאוד עם המאמר על אבחון יתר. המאבחנים לא מתחשבים בשבר הגדול שעובר על הילדים והמשפחות שלהם. אני ובעלי עברנו את התקופה הנוראה בחיינו, בריאותנו נפגעה, פרנס נו נפגעה, כל המארג המשפחתי שלנו נפגע, וברור לי שאם העניין היה נמשך עוד זמו מה אולי נישואינו לא היו שורדים את המכה. אז שהמערכת לא תחשוב רק על שיקולים של כמה שיותר טיפולים ותקציבים לילד, מתוך הנחה שזה לא יכול להזיק, כי דווקא יש מחיר כבד לאבחון, ואם האבחון שגוי, הנזק כבד מנשוא. עדיף להזהר ולהגיד להורה שאין וודאות באבחון, וצריך לחכות ולראות איך הילד מתפתח ומגיב לטיפולים כמו קלינאית תקשורת וריפוי בעיסוק, ולמצות בדיקות רפואיות כמו בדיקות רופא אאג ובדיקות שמיעה, מאשר להגיד שאין ספק שהילד בספקטרום. עובדה שאצלנו תודה לאל טעו! אבל איזה מחיר כבד שילמנו לחינם…
אני מזועזעת מתיאור המקרים כאן, הן בתור אשת מקצוע בתחום האוטיזם והן בתור אמא. מסתבר אבחון יתר בישראל קיים לא רק בתחום האוטיזם אלא גם בתחומים אחרים כגון סרטן. הבן שלי אובחן בגיל 6 כחולה בלימפומה על ידי וועדה רפואית בבית חולים שניידר (זה היה לפני 18 שנה, כיום הוא בן 24 ובריא) לאחר שעבר ניתוח להסרת שקדים בעקבות מחלת הנשיקה. לאחר הניתוח נשלחה דגימה מהשקד השלישי לבדיקה פתולוגית שגרתית ומשם התחיל מחול השדים, טעות על גבי טעות של העברת אינפורמציה בין מחלקות שונות בבה"ח, גרמה לכך שהבן שלי כמעט התחיל טיפול בכימותרפיה לשוא! התעקשנו לקבל חוו"ד נוספת ולמרות שכעסו עלינו בבה"ח על כך שאנחנו הורים מזניחים/מכחישים, לא וויתרנו, והצלחנו להוכיח לוועדה שמדובר בטעות. מסתבר שקשה מאוד לזהות את ההבדל, אבל מחלת הנשיקה יוצרת תמונה מאוד דומה ללימפומה. כנראה שזה מה שעבר גם על אמיר פיי גוטמן ז"ל. מאז אותו מקרה אני לא סומכת על אף גורם רפואי ותמיד דורשת עוד חוו"ד או שניים לפחות.
כמה טעויות קטנות יש כאן:
– אוטיזם הוא שונות נוריולוגית, לא בעיית תקשורת. לכן, אני לא מצליח להבין למה את טוענת שהכנסת ה regulation disorders לתוך הגדרת הספקטרום האוטיסטי, פירושה להכניס משהו לא קשור "שאמור להיות משולב במסגרות אחרות". אוקיי, יכול להיות שה regulation disorders מתקשר למסגרות טיפוליות שעקרונית לא נועדו לאוטיסטים, בסדר. אבל ויסות חושי הוא חלק אינטגרלי מעיבוד המידע מהסביבה וקליטת הגירויים, וזה כל הרעיון שמאחורי אוטיזם (כרגע) – שינוי בדרך בה המוח מעבד גירויים מהסביבה, מהרמה החושית עד לרמה הקוגניטיבית.
– גם אם נסכים עם אס"י, אוטיסטים עדיין עשויים להצטרך טיפול, כדי להתגבר על החולשות שלהם שמקשות עליהם לשלב בחברה. ככה שטיפול לאוטיסטים הוא אף פעם לא רעיון פסול. אם כי כמובן פחות חשוב ככל שהאוטיסט בתפקוד גבוה יותר, מאובחן בגיל מאוחר יותר וכו'.
הי. אני לא בטוחה שהבנתי למה אתה מתכוון… המאמר הוא מ- 2012
כתבה כל כך כל כך חשובה ונכונה!!!! תודה! חשוב להשמיע גם דיעה כזו.
המליצו לי אבחון אספרגר אפילו כמה שנים אחרי שירות קרבי בצבא.
הלכתי פעם ראשונה לטיפול בגיל 26 בערך אחרי שנים של קשיים וטראומות(כולל בצבא)
ונאמר לי שיש סיכוי גבוהה שאני על "הספקטרום" כי אני לא יוצר קשרים,אבל זה שקר כמובן,מה שיש לי זה טראומות מהילדות,בית ספר,צבא ולכן אני מעדיף להיות לבד רוב הזמן. חקרתי את עניין הטראומה לבד וקראתי המון ספרים(ג'ודית הרמן,נרשם בגוף).
אותו "פסיכולוג" אפילו לא שאל למה אני לא יוצר קשרים,ישר זרק אוטיזם. כמובן שצחקתי לו בפנים והפסקתי את הטיפול.
הפסיכולוגיה היא ברובה הנדוס תודעה לדעתי.
יש לחסל את האוטיזם נקודה.
תתחילו לאפשר תפקוד תקין הנכם נדרשים לציית רק לסמכות שלי או תמותו