מאת עפרה מהודר, MSc
בוגרת פסיכולוגיה
ומוסמכת במדעי הרפואה
אנשים רבים מחליפים בין המושגים "רפואה משלימה" ו"רפואה אלטרנטיבית". האם זה באמת אותו הדבר?
מעשית, נכון ששמות אלו מתייחסים לקבוצה דומה של שיטות טיפול: דיקור סיני, הומיאופתיה, נטורופתיה, עיסוי וכו'. אבל ההבדל במינוח שאותו בוחר המטפל (או המרפאה) לעצמו משקף הבדל חשוב בגישה. מטפל "אלטרנטיבי" הוא מטפל שרואה את עצמו כאלטרנטיבה (תחליף) לרופא ולמערכת הרפואה הרגילה. "מטפל ברפואה משלימה" רואה את עצמו כהשלמה – תוספת- למערכת הרפואית הרגילה. בהתאם לכך, תוכלו לראות שהמרפאות בקופות החולים מוגדרות לרוב כמרפאות לרפואה משלימה ולא אלטרנטיבית. ההבדל בין הגישה ה"משלימה" והגישה ה"אלטרנטיבית" הוא קריטי במחלות קשות כמו סרטן, בהן הימנעות מהטיפול הרפואי עלולה לעלות באובדן החיים. לכן במרפאות לרפואה משלימה ימליצו לרוב להשתמש בשיטות הללו לצורך שיפור בהרגשה הכללית או באיכות החיים, אבל לא כטיפול בלעדי.
בשנים האחרונות נפוץ מושג חדש, והוא "רפואה אינטגרטיבית (משולבת)", אשר הגישה שמאחוריו טוענת שאין שיטת טיפול אחת נכונה, אלא יש לבחור שיטת טיפול, בין אם קונבנציונלית או משלימה, לפי מה שיהיה הכי יעיל ובטוח למטופל המסוים, במצב המסוים, בו הוא נמצא.
——
רשומות בנושאים קרובים:
- סקר שימוש ברפואה משלימה על ידי ילדים. תקציר התיזה שלי. גם כאן המטרה הייתה לתאר את המצב בכלים מדעיים– לא לשפוט אותו. בהתאם לדרישת האוניברסיטה אני מציינת כי היא "הוגשה כחלק מהדרישות לתואר מוסמך במדעי הרפואה בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת ת"א".
- עיסוי כטיפול רפואי. זה מאמר שמבוסס על מחקרים.
- מה זו בכלל בריאות?
מצאתם עניין במאמר? לחצו כאן, ותקבלו הודעה על עדכונים באתר.