מידע רפואי שעושה לך סדר. מאת עפרה מהודר MSc
 

פרוביוטיקה – בעד החיים

מאת עפרה מהודר MSc,

מוסמכת במדעי הרפואה

חיידקים פרוביוטיים מוגדרים כמיקרו-אורגניזמים אשר בשימוש פנימי יש להם השפעה מיטיבה במניעה או בטיפול של מצבים פתולוגיים. החיידקים שנחקרו הכי הרבה בהקשר זה הם חיידקי החלב. החיידקים הלאקטיים (לאקטו – חלב) הם החיידקים המשמשים להתססת החלב, כך שהוא הופך ליוגורט ("יוגורט ביו"). החיידקים הפרוביוטיים נמצאים גם ב"גבינות ביו", בתוספי תזונה כמו אסידופילוס הנלקחים ככמוסות ובמשקאות פרוביוטיים יעודיים. הזן הנפוץ של החיידקים הפרוביוטיים נקרא אסידופילוס (acid=חומצה, philus=אוהב), משום שחיידקים אלו חיים בסביבה חומצית.

השם פרו-ביוטי (פרו=בעד, ביו=חיים) פירושו "בעד היצורים החיים". זאת בניגוד לאנטי-ביוטי, שפירושו "נגד היצורים החיים". מינוח זה מכוון לשימוש הראשוני של החיידקים הפרוביוטיים: כאשר נוטלים אנטיביוטיקה נגד זיהום כלשהו, לעתים קרובות האנטיביוטיקה הורגת את החיידקים ה"רעים" של הזיהום – הבעיה היא שבאותה הזדמנות היא לפעמים הורגת גם גם את החיידקים ה"טובים" של הגוף. מאחר שחיידקים אלו חשובים לעיכול, בתנאים כאלה מופיעים לעתים שלשול או עצירות. על מנת למנוע זאת, נהוג להשתמש בפרוביוטיקה במקביל לשימוש באנטיביוטיקה וגם מעט אחריו.

למערכת  העיכול

בניסוי על 85 מטופלים שקיבלו טיפול תרופתי נגד זיהום של ה' פילורי (חיידק המהווה גורם סיכון להתפתחות כיב קיבה) נמצא שאצל מטופלים שצרכו חיידקים פרוביוטיים שכיחות העצירות הייתה נמוכה יותר מאשר בקבוצה שקיבלה רק טיפול תרופתי.

במחקר אחר, 70 איש הסובלים מעצירות כרונית קיבלו טיפול של 65 מ"ל משקה פרוביוטי ביום. אצל תשעים אחוז מהם נמצא שיפור משמעותי ביציאות תוך כשבועיים. ברפואה העממית נהוג לחשוב שפרוביוטיקה עוזרת גם בעיכול של לקטוז באנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז, אולם טענה זו לא קיבלה תמיכה במחקרים קליניים.

ואף לאף

באופן מפתיע, החיידקים הפרוביוטיים משפיעים לטובה גם מחוץ למערכת העיכול. האף, בהיותו החלק העליון של מערכת הנשימה, הפתוח החוצה, מכיל לעתים קרובות חיידקים בעלי פוטנציאל לגרימת מחלות. נמצא כי צריכה של משקה פרוביוטי, אבל לא של יוגורט רגיל, הפחיתה תוך כחודש את כמות החיידקים המזיקים באף. נראה, אם כן, כי החיידקים הללו מסוגלים לעבור מהמעיים אל האף.

וגם לשאר הגוף

נשים שסבלו מדלקות וגינאליות נשנות כתוצאה מזיהום בקאנדידה או בחיידק התבקשו לאכול כ-150 מ"ל של יוגורט המועשר בחיידקי אסידופילוס (כשני גביעים) במשך מספר חודשים. תוך מספר חודשים תדירות הזיהומים פחתה.

כך גם במחלות עור: אטופיק דרמטיטיס היא דלקת עור הדומה לאקזמה ונפוצה בקרב ילדים. קבוצה של ילדים בגיל 1-13 שנים שסבלו מדרמטיטיס קיבלה טיפול בחיידקים לאקטיים. רוב הילדים שקיבלו את החיידקים דיווחו על שיפור במצב. השיפור היה ניכר בעיקר בקרב אלו מהם שהיו ידועים כאלרגיים.

לתשומת ליבך: מידע רפואי באתר או במייל אינו מהווה תחליף אלא תוספת להתייעצות עם רופא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.