נערך לאחרונה: 14 מאי 2018
מאת עפרה מהודר, MSc
מוסמכת במדעי הרפואה
ברשומה הקודמת הבטחתי לכתוב כאן על שימוש בשום להורדת לחץ דם. ובכן, הנה אני מקיימת את ההבטחה. יתר לחץ דם מכונה, כידוע, "הרוצח השקט" משום שהוא כשלעצמו חסר סימפטומים, אבל מהווה גורם סיכון למחלות עם סימפטומים קשים, כמו התקפי לב ושבץ מוחי. אחד מכל 3-4 מבוגרים בעולם המערבי סובלים מיתר לחץ דם (להלן יל"ד). זו הסיבה שאנשים רבים משתמשים בתרופות להורדת לחץ דם – חלקן בעלות תופעות לוואי רבות. ברפואת הצמחים העממית טוענים כבר שנים ששום מוריד לחץ דם. הבעיה היא שלשם כך נדרש לאכול כמויות גדולות של שום, ויש עם זה בעיה של ריח… כיום כבר יש בשוק מגוון תמציות עם החומר הפעיל של השום (אליצין), שהן הרבה יותר מרוכזות מהירק, וגם נטולות ריח. יש תמציות נוזליות, ויש תמציות בכמוסות. כמו כן, פותחו כמוסות של שום בתוספת חומרים נוספים שמיועדים להעצים את השפעתו בתחומים מסוימים, כמו תוסף שום עם אומגה 3, או שום עם פטרוזיליה. השימוש בכמוסות שום מאפשר גם לשלוט יותר טוב במינונים של החומר הפעיל. משום כך (איזה משחק מלים גאוני!), בשנים האחרונות בודקים את השפעתן של תמציות שום על לחץ הדם גם במחקרים מבוקרים — עם קבוצת פלצבו וכל מה שנדרש במחקר רפואי מודרני.
מחקרים רפואיים
לחץ דם נורמלי עומד על כ- 120/80. בשנת 2012 התפרסמה סקירה של מחקרים בנושא שימוש בתמצית שום למניעת תחלואה ותמותה בסובלים מיתר לחץ דם. בניסוי על 47 אנשים שסבלו מיל"ד, נמצא שהשימוש בכמוסות אלה הפחית את לחץ הדם הסיסטולי ("המספר הגבוה") בכ- 10-12 יחידות, ואת הדיאסטולי ("המספר הנמוך") בכ- 6-9 יחידות. בשנת 2013 ניסו לבדוק אפקט זה לעומק, ומצאו שנטילת 2 כמוסות של תמצית שום ליום, במשך 12 שבועות, אכן הפחיתה את הלחץ הסיסטולי ב- 12 יחידות. ואצל אנשים שנטלו מינון כפול (4 כמוסות ביום), כבר אחרי 8 שבועות של שימוש, לחץ הדם ירד ב- 7 נקודות בממוצע. ההשפעה אחרי 8 שבועות הייתה דומה בעוצמתה להשפעה של פלצבו, אבל ההשפעה אחרי 12 שבועות הייתה חזקה משמעותית מהשפעת פלצבו.
ניסיון אישי
גם אני סובלת לצערי מיל"ד כבר כמה שנים — מאז שלקחתי תרופה מסוימת שהעלתה את לחץ הדם שלי באופן דראסטי. ולמרות שהפסקתי כבר מזמן להשתמש בתרופה ההיא, לחץ הדם שלי נשאר מעל הנורמה. לכן החלטתי לנסות תוסף שכזה גם על עצמי. זה כמובן לא מחקר מבוקר, כי אני רק אדם אחד, וגם אין קבוצת פלצבו, אבל מה לא עושים למען המדע… והבריאות. מאחר שאני סובלת לעתים גם מתופעה של אגירת נוזלים בגוף, בחרתי בתוסף לא של שום טהור, אלא של שום ופטרוזיליה. זאת משום שלפטרוזיליה, כמו להרבה תרופות נגד יל"ד, אמורה להיות השפעה משתנת.
מה התוצאה?
אחרי חודשיים של שימוש, לחץ הדם הסיסטולי שלי ירד ב- 8 יחידות (מ- 145 ל- 137 בממוצע), והדיאסטולי ירד ב- 5 יחידות (מ- 98 ל- 93). מעניין שלחץ הדם שלי ירד כך למרות שעשיתי על עצמי את הניסוי הזה בזמן מלחמה, בין כל הריצות למקלטים. חבר שאל אותי אם הירידה הזאת שווה את מחיר התוסף. עניתי לו: תלוי למי. בשבילי, שאני עדיין בשלב התחלתי של יל"ד, ההתקרבות הזאת לנורמה הייתה שווה. התוסף גם פתר לי "על הדרך" את בעיית אגירת הנוזלים. וזה כנראה בזכות הפטרוזיליה.
גם לתוספי תזונה יש סיכונים
למרות כל היתרונות של תוספי שום, חשוב לזכור שהעובדה שמדובר בחומר ממקור "טבעי", לא מונעת אפשרות של סיכונים ותופעות לוואי. מאחר שהשום מדלל את הדם, כלומר, מפחית את רמת הקרישיות שלו, תופעת הלוואי המשמעותית שיכולים לגרום תוספי שום היא: דימום לא מבוקר. זאת בעיקר אצל אנשים שנוטלים במקביל גם תרופות נוגדות קרישה (מקומדין ועד אספירין), ועל אחת כמה וכמה בזמן ניתוח. לכן, גם בנושא של תוספי תזונה חשוב להתייעץ עם רופא. לרוב, נדרש להפסיק שימוש בתרופות ובתוספים מדללי דם זמן מה לפני ניתוח— כולל טיפול שיניים.
מצאתם עניין במאמר? לחצו כאן, ותקבלו הודעה על עדכונים באתר.
מחפשים טיפול טבעי, אך מבוסס מדעית, לבעיית בריאות אחרת? פנו אליי.
מקורות
Stabler SN, Tejani AM, Huynh F, Fowkes C. Garlic for the prevention of cardiovascular morbidity and mortality in hypertensive patients. Cochrane Database Systematic Review. 2012 Aug 15;8:CD007653.
Ried K, Frank OR, Stocks NP. Aged garlic extract reduces blood pressure in hypertensives: a dose-response trial.European Journal of Clinical Nutrition. 2013Jan;67(1):64-70.
מאמרים נוספים שלי בנושאים קרובים:
8 מחשבות על “כמוסות שום — טיפול טבעי ביתר לחץ דם”
מה פירוש "בעייה של ריח"???
היש ריח טוב יותר, מריח השום?
כשעוברת ברחוב נערה שניכר בה שהיא אכלנית שום זה האפרודיזיאק הכי חזק. ריח השום עולה במשיכתו על ריח של אשה שפורעת את השיער והחדר פתאום מוצף ריח שמפו.
אולי רק אשה שחופפת בשמפו בריח שום ופורעת את שיערה עולה על זה. לצערי עדיין לא קם היזם הזריז שפיתח שמפו בריח שום.
ואגב, אני לא כ"כ מאמין בכל הקומבינציות האלה. חלב בלי שומן, טופו מועשר באומגה שלוש, דגני בוקר מועשרים בויטמין C ושאר הכלאות שלא כדרך הטבע.
כל ילד כבר יודע שיש ויטמינים ומינרלים שמסיסים בשומן, ולכן אם מוציאים את השומן מהחלב מאבדים את הכושר שלו לספק ויטמין D וסידן. דארווין בחוכמתו, כשברא את העולם, סידר את המינרלים בתוך המזון היפה ביותר לקליטתם. לכן יכול להיות שמבודדים את החומר הפעיל, ויכול להיות שגם מחוץ להקשר שלו יש לו השפעה, אבל האמנם השפעתו טובה כמו השפעה של צריכת שום בתצורתו הטבעית? האם נבדקו כקבוצה במחקרים גם אנשים שצרכו שום שלם ואפוי?
על טעם וריח…
יש טעם בהערותיך:
אכן, מבחינת השפעה בריאותית נטו, החומר בסביבתו הטבעית הרבה פעמים יותר מועיל (ובעל פחות תופעות לוואי) ממיצוי.
אבל יש פעמים בהן נדרש לצרוך כמות מאוד גדולה של החומר הטבעי כדי להשיג השפעה כמו של תמצית.
ובמקרה כמו של שום, או חילבה, לא כולם נהנים מהריח כמוך.
הממ… גם לא מהטעם.
לא מכירה מחקרים על ההבדל בין שום אפוי ושום טרי.
אבל למיטב ידיעתי האליצין נמצא בתמצית הנדיפה שנותנת לשום את הריח.
ולכן, אם אין לשום ריח, כנראה אין בו כבר אליצין…
בכל מקרה, אין בעיה לשלב צריכת שום טבעי עם שום בכמוסות. וגם עם פטרוזיליה.
אני למשל אכלתי, במקביל לכמוסות, הרבה רוטב פסטו, המורכב משמן זית, בזיליקום ושום.
אבל את זה אכלתי גם קודם, ובכל זאת לחץ הדם שלי לא ירד מספיק.
אני אוכל שום אפוי בכמויות, נגיד יכול להגיע גם לשלושה ראשי שום שלמים בסופ"ש, וזה אם אני מרחם על הקולגות שלי בעבודה, ובכ"ז הריח נודף ממני למרחוק. כלומר החלק הפעיל לא אבד באפייה?
קשה לדעת. לא הצלחתי למצוא את הכמויות המדויקות של אליצין בשום אפוי ובכמוסות.
אבל סביר שעם כאלה כמויות של שום, אתה לא זקוק לכמוסות. תוסף תזונה מיועד, כשמו, להוות תוספת לתזונה, כאשר זו לא מספיקה. אם אתה אוכל כאלה כמויות עצומות של שום, אז אפילו אם זה לא בצורה האידיאלית לספיגה, כנראה שזה מספיק.
רק שים לב שכדי להוריד את לחץ הדם צריך לאכול הרבה שום כל יום (כמו שאת התרופה לוקחים כל יום), לא רק בשבת.
ואגב אפיה – הליקופן המצוי בעגבניות זמין יותר לגוף אחרי חימום.
בגדול, אם את רוצה לדעת מה יפה לאכול ומה לא – לכי אל האיטלקים.
הם כמעט ולא אוכלים ירקות טריים. רק עלים הם אוכלים טריים.
אוכלים הרבה בצקים בצורות שונות ומשונות.
בשר בכמות מתונה מאוד. מאוד מאוד. בביקורי האחרון באיטליה ממש יצאתי לא מסופק. חלק גדול מהבשר המועט שהם צורכים הוא בכלל מומלח ומשומר.
דברי חלב – לא ניגרים. הכי קרוב לחלב ניגר זה גלידה. השאר בגבינות וחמאה. קצת שמנת.
שמן זית ושום – בלי הגבלה כמעט.
הכול נכון.
התזונה הנהוגה באיטליה נקראת תזונה ים תיכונית.
מאחר שגם ישראל נמצאת באזור הים התיכון, התזונה הזו מומלצת ביותר גם כאן.
ואכן, זה הכיוון התזונתי עליו אני מנסה לשמור בבית (עם רוטב הפסטו וכו').
הנה למשל מאמר על התזונה הזאת ויתרונותיה הבריאותיים, באתר "מכבי":
https://www.maccabi4u.co.il/12012-he/Maccabi.aspx
עם כזאת בורות בנוגע למי שברא את העולם במקומך הייתי מציעה לך להבלע באדמה
אחלה דרווין ברא את העולם איזה גאון