מאת עפרה מהודר MSc
מוסמכת במדעי הרפואה
אפידמיולוגיה ורפואה מונעת
היום התפרסם מחקר חדש, אשר כלל מעקב אחרי מעל 350 אלף איש, בני 30 ומעלה, בדנמרק. מטרת המחקר הייתה לבדוק שכיחות הופעתם של גידולי מוח בקרב אנשים שהשתמשו בטלפון סלולארי. המחקר התפרסם בכתב העת הרפואי המוביל BMJ. בתקופת המעקב, כ- 17 שנה, הופיעו באוכלוסייה מעל 10,000 מקרים של גידולי מוח.
במחקר לא נמצא קשר בין שכיחות הגידולים או מיקומם לבין השימוש בטלפון סלולארי. החוקרים חילקו את הנבדקים לקבוצות שונות, לפי השימוש בטלפון סלולארי. אצל אנשים שהחזיקו בטלפון כזה מאז 1995 (16 שנים) שכיחות הגידולים לא הייתה גדולה מזו שאצל האנשים שהחזיקו בטלפון פחות זמן. גם כשנקודת הייחוס הייתה 10 שנים של סלולארי, לא היה הבדל בשכיחות הגידולים (גליומה, מנינגיומה). לא נמצא קשר גם בין תדירות השימוש במכשיר לבין הסיכון לסבול מגידול. זה המחקר הגדול ביותר שנערך עד כה בנושא הזה.
אבל, רגע, בעצם כבר אמרתי לכם את זה.
ולמי שתוהה למה אני משתמשת בניסוח הפתלתל "במחקר לא נמצא קשר בין X ל- Y" במקום להגיד פשוט "המחקר הוכיח שאין קשר בין X ל- Y": זה כי אי אפשר להוכיח שאין. אפשר רק להוכיח שיש. אם לא מצליחים להוכיח שיש קשר בין X ל- Y, אז אומרים "לא נמצא קשר בין X ל – Y". זאת בדיוק הלוגיקה שעומדת מאחורי הביטוי "לכו תוכיחו שאין לכם אחות".
BMJ 2011; 343:d6387
לקריאה נוספת:
10 מחשבות על “עוד מחקר גדול בדק הקשר בין שימוש בטלפון סלולארי וגידולי מוח.”
יפה כתבת!
תודה, טובה. אני שמחה שאת עוד קוראת אותי.
מוזמנת להפיץ את הבשורה למטופלייך החרדים/ות.
אני משתמשת באוזניות אוויר – נראה לי הפתרון הכי טוב למנוע קרינה מהנייד.
לרונה, מה שאת עושה נקרא "עקרון הזהירות המונעת". הרבה חוקרים חושבים שגם זה מיותר. האם את משתמשת באוזנייה גם כשאת מדברת בטלפון אלחוטי (לא סלולארי) ביתי? הוא משתמש באותו סוג של קרינה בדיוק. וגם השלט-רחוק של הטלוויזיה ושל האוטו, אגב. מדובר, בסך הכול, על גלי רדיו. בדיוק אלו שהאוויר שלנו מלא בהם כדי שנוכל לקולט שידורי רדיו וטלויזיה.
לדעתי המחקר אינו נכון ! אני חליתי במנגיומה בצד ימין בארובת העין צד בו נהגתי לדבר הרבה מאוד בסולולרי במשך שנים . לי אין ספק כי גידול זה נגרם כתוצאה מקרינה . אין במשפחה גידולים מסוג זה .
תודה על התגובה. מצטערת לשמוע על מה שעברת. אבל מחקרים לא מבוססים על מקרה אחד, אלא על סטטיסטיקה של הרבה מקרים. וכרגע קשר סטטיסטי כזה לא הוכח.
אמיר (המכנה את עצמו NO-RAD): תודה על התגובה. אילו היית מסתפק בתגובה עניינית, אולי התגובה שלך הייתה נשארת באתר. מאחר שגלשת להאשמה אישית — אני נאלצת למחוק.
מאחלת לך הרבה בריאות!
המחקר הזה פסול ושגוי. הוא נפסל מלשמש כראיה בגופים בין לאומיים כמו IARC ואחרים. השגיאה הקשה ביותר במחקר שהכניסו כ200000 משתמשים שהיה להם טלפון מהעבודה ועוד כ 30000 שהיו להם שני סלולריים לקבוצת הביקורת. המחקר הזה משמש בדרך כלל מכחישי נזקים להראות כאילו אין סיכון בסלולרי.
התגובה הייתה עניינית ואת יודעת למה מחקת אותה.
נו, ברור. כל הבלוג הזה מממומן מכספי פורום החברות הסלולאריות והאילומינטי. מה הפלא.
תודה, דובשן, שהזכרת לי… ששכחתי להשיב לאמיר.
אמיר, בוא נלך לתכלס:
יש לך נתונים של איזה מחקר שמוכיח שקרינה סלולארית כן גורמת לגידולי מוח?
לא סיפורים אישיים. מחקר מסודר, עם קבוצת ניסוי, קבוצת ביקורת, ופלצבו.
זה חשוב לי לדעת, כי גם אני משתמשת בסלולארי, ואפילו נותנת לבן שלי!